Borlu Gübrenin Tanıtımı Yapıldı

Eti Maden İşletmeleri Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletmesinde üretilen borlu gübre, tanıtıldı.

İşletme Müdürü Recep Şekerci, Bandırma Ticaret Borsası Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, dünyadaki bor rezervinin yüzde 72'sinin Türkiye'de olduğunu söyledi.

Son 11 yılda yapılan atılımlarla dünya bor pazarının yüzde 50'sinin Türkiye'nin elinde bulunduğunu dile getiren Şekerci, Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları olarak 2 milyon 200 bin ton bor ürettiklerini ifade etti.

Borun ilaç, tekstil, seramik sanayinde, fiber ve cam gibi birçok alanda kullanıldığını anlatan Şekerci, şunları kaydetti:

"Kullanılmadığı alan yok. 'Acaba tarımda da kullanılıyor mu-' diye araştırma yaptık. Yurt dışında kullanıldığını gördük. Türkiye piyasasında da yüksek fiyatla dolaşan bir borlu gübre olduğunu tespit ettik. Bandırma Bor ve Asit Fabrikasında çalışan birbirinden değerli teknik elemanlarımızla proje geliştirdik. 2009 yılında biten tesisimizde 2010 yılı itibarıyla 'Etidot-67' ismini verdiğimiz gübremizi ürettik. Çok ilginç tarıma dayalı, sanayisi gelişen bir ülkeyiz fakat bir türlü borlu gübre satışlarında beklediğimiz ilgiyi göremedik. Çok kişi kullanıyor fakat yandaki komşusuna söylemiyor. Onlar söylemiyorsa biz söyleyelim dedik ve sizlere bu sunumu hazırladık."

Daha sonra İşletmenin Endüstri Mühendisi Yakup Çetin, zeytinden, cevize, ayçiçeğinden buğdaya birçok tarım ürününde verim artışı sağladığı belirtilen borlu gübrenin kullanımı ve tarımdaki etkileri üzerine sunum yaptı.

Muhabir: Ahmet Pesen / Zafer Akpınar

Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Kaynak: AA