Akil İnsanlar, Çanakkale'de Sürece Destek İstedi

Akil İnsanlar Marmara Bölge Heyeti, Çanakkale'de ön görüşme yaptı.

Heyet üyeleri, yaptıkları ziyaretlerde sürece destek istedi. İstanbul dışında hazırlık çalışması yapmak için Akil İnsanlar Marmara Bölge Heyeti Başkan Vekili Mithat Sancar ve üye Ali Bayramoğlu bugün Çanakkale'ye geldi. İlde bazı temaslarda bulunan Sancar ve Bayramoğlu Çanakkale Girişimci İşadamları ve Sanayicileri Derneği'ni (ÇAGİAD) de ziyaret ederek destek istedi. İki üyeyi karşılayan ÇAGİAD Başkanı Hikmet Sezen, dernek hakkında bilgi vererek, daha önce yaptıkları açıklama ile sürece destek verdiklerini hatırlattı. Daha sonra söz alan Başkan Vekili Sancar, heyet hakkında kısa bilgi vererek, İstanbul dışına yeni çıktıklarını 28 Nisan'da Çanakkale'de yapacakları çalışma öncesi hazırlık çalışması yaptıklarını söyledi.

Sancar, bir araya gelen insanlar çok farklı görüşten insanlar olduğunu belirterek, bu inanların ortak paydasının 30 yıldır yaşanan sorunun çözme sürecin destek vermek olduğunu ifade etti.

Çanakkale ruhuna vurgu yapan Sancar, "Çanakkale'de barış kültürüne, barış diline en fazla katkıyı sağlayacağına inandığımız, tereddüt duymadığımız kentlerimizdendir. Elbette süreçlerin siyasi boyutları var. Endişeler olabiliyor. Öfkeler de olabiliyor. Bu çalışmalarımızda belli bir proje anlatmaya çıkmıyoruz. Başbakan hiçbir şekilde yapacakları çalışmaya müdahil olmayacaktır. Bu heyet bağımsız bir heyettir." dedi.

İkna faaliyetlerine gelmediklerini özellikle vurgulayan Sancar, kaygıları, soru işaretleri öğreneceklerini ve tüm bu izlenimleri bir rapor haline getirerek, hükümete, Meclis başkanlığına ve Meclis'te grubu bulunan tüm partilere vereceklerini sözlerine ekledi. YÜZDE 70 DESTEK VARPKK'nın bir B planının olduğu yönünde insanlarda bir kaygı olduğunun hatırlatılması üzerine söz alan heyet üyesi Ali Bayramoğlu, bunların yaygın endişeler olduğunu belirterek, kişisel olarak endişeleri son derece doğal gördüğünü söyledi.

Bayramoğlu, "Sonuç olarak silahlı bir örgüt, süreç hızlı gelişti, Türkiye'nin dili ve bakışı hızlı gelişti. Bebek katili denilen bir adamın Diyarbakır'da cismi olmadan sesi ile konuşmasını Türkiye dinledi. Çok hızlı gidiyor. Endişelerin olması çok tabidir. Risk almadan bu sorunları çözmek mümkün değil. Bu işin sonu kötü de bitebilir, iyi de bitebilir." dedi.

Türkiye'nin bu konuyu ilk defa konuşabilir duruma geldiğini de belirten Bayramoğlu, şu açıklamalarda bulundu: "Türkiye'nin bu sorunu demokrasi içinde çözme iradesi var. Anketler yüzde 70'leri gösteriyor. Barış istiyor insanlar. Somut olarak sürece destek veriyor. Endişeler olacaktır. Çok tabidir. Yenide birlikte bir yaşam düzenlemek bir takım tavizler vermeyi de gerektirebilir. Ne olabilir. En fazla yerel yönetimlerin yetkileri bir miktar artırılır. Sadece o bölgede değil Tüm Türkiye'de yetkiler artırılır."