Uzmanlardan altın yatırımcısına önemli uyarı

İşte altının 2011 yılından bu güne izlediği yol ve uzmanlarından altın yatırımcısına önemli uyarılar.

Uzmanlardan altın yatırımcısına önemli uyarı
Krizin başladığı 2008 yılından itibaren yükselişini sürdüren altın, 2011 yılında zirveleri altüst etti. Altının onsu ise, gördüğü en yüksek seviye olan 1921 doları ekim 2011'de gördü. 2011 yılında zirve yapan altın, elinde milyarlarca dolarlık altın bulunan spekülatörler için satış fırsatı oldu. Dünyaca ünlü yatırımcı George Goros, 1 milyar dolarlık altın varlığını 2011 yılında satınca, onu diğer yatırımcılar da izledi. Ünlü yatırımcılardan John Burbank da Soros'un ardından altın yatırımını azalttı.

İşte bu satışlar altının fitilini ateşledi ve düşüş başladı. Yatırımcıların düşük fiyatlardan alım yaptığı zamanlarda yükselişler yaşasa da altın dün 1480 dolara kadar inerek son 26 ayın en düşük seviyesine geriledi. Altının zirve yaptığı dönemde 765 liraya kadar yükselen Cumhuriyet altını da dün 576 liraya kadar geriledi. Altınla borçlananlar için 'sevindirici', elindeki altın birikimi hızla eriyenler için 'üzücü' olan bu haber, bu yaz düğün yapacaklar için 'takılar bol olur' sevinci yaşatsa da piyasalar için endişe verici bir hal alıyor.

ELİNİZDEKİ ALTINLARI SATIN
Türkiye gazetesinin haberine göre; Uluslararası yatırımcılar, düşüşün sürebileceğini ifade ediyor. Geçtiğimiz günlerde ünlü yatırımcı George Soros, 'Altın artık güvenli yatırım aracı değil. Krizde her şeyini satanlar altını da sattı ve düşüş hızlandı ' dedi. Yatırım bankası Goldman Sachs ise kayıpların durmayacağını söyledi ve hatta, 'Elinizdeki altınları satın ' dedi. Goldman Sachs'ın ons 1600 dolar seviyesindeyken, '1450 dolara düşebilir ' tahmini de oldukça çarpıcı olarak değerlendiriliyor. Aynı bankanın bu yıl sonu için 1430 dolarlara varan tahmini bulunuyor. Goldman Sachs, 2014 yılında altının onsunun 1270 doları görebileceğini, atta bunun bile iyimser tahmin olduğunu belirtiyor.

5 MADDEDE ALTIN NEDEN DÜŞÜYOR
*Yurdışındaki büyük yatırımcıların felaket senaryoları
*Dünyadaki merkez bankalarının altın alımlarını azaltması
*Ünlü yatırımcı George Soros'un altın konusunda yapmış olduğu olumsuz açıklamalar ve elindeki altınları hızlı bir şekilde elden çıkarması
*Petrol fiyatlarındaki düşüşün altını da etkisi altına alması
*Dünyanın en büyük altın alıcılarından olan Hindistan'da talebin azalması. Bu talebin azalmasındayüksek vergi oranının getirilmesi etkili oldu.

SOROS SATIYOR ALTIN DÜŞÜYOR
Uluslararası piyasalarda altın fiyatları ile büyük yatırımcılar George Soros ve John Paulson'un işlemleri arasında büyük paralellik var. 2008 yılında büyük düşüş yaşayan altın fiyatları, krizden sonra yükselmeye başladı. İşte bu sırada milyarder yatırımcılar Soros ve Paulson harekete geçti. Soros'un şirketi Fund Managemen, SPDR Gold Trust adlı 'altın' fonunun varlıklarını 2 kat artırdı. Poulson& Co. adlı şirket de varlıklarını yüzde 26 artırdı. Bu büyük alımlar, diğer yatırımcıları da harekete geçirdi. Altın fiyatı, 2008 sonundan haziran 2011'e kadar tam yüzde 70 değer kazandı. Soros, Paulson ve John Burbank adlı yatırımcılar bu dönemde satışlarını hızlandırdı. Bu dönemde ise altın varlıklarının en düşük seviyeye indiği tahmin ediliyor. Bazı uzmanlar da 'Büyük yatırımcılar bu düşük seviyelerden alıma başlayabilir ' yorumunu yapıyor. Bu da fiyatları yükseltebilecek.

İŞTE 2 YILDA ALTININ GRAFİĞİ

Uzmanlardan altın yatırımcısına önemli uyarı


DÜĞÜNÜ OLANLARA GÜZEL HABER

Yaz ayları, hem ülkemizde, hem de Hindistan gibi ülkelerde düğün ayları olarak bilinir. Düğünlerde 'altın' hediye etmek de geleneğimiz. Düğünlerde en fazla tercih edilen hediyelik altın türü olan çeyrek, 2011 ekim ayında 190 lira ile rekor kırmıştı. Hatta o dönem çeyrek alamayanların imdadına, yine 23 Kasım 2011'de basılan ve 59 lira fiyat belirlenen 'yarım çeyrekler' yetişmişti. Cumhuriyet altını 576, çeyrek 138 lira olunca, altın hediye edecekler için ucuza alma fırsatı, düğün yapacaklar için bol takı beklentisi oluştu.

BİR GÜNDE 300 MİLYON $ KAYBETTİ

ABD'li Paulson &Co.Inc. yatırım danışmanlık kurucu ortağı John Paulson, altının değer kaybıyla bir günde 300 milyon dolar kaybetti. Paulson, 9.5 milyar dolarlık servetinin yüzde 85'ini altına yatırmıştı. Altının sadece cuma günü yüzde 4.1 düşmesi, bir günde Paulson'a 328 milyon dolar kaybettirdi. Şirketin sözcüsü ise 'Biz altın yatırımına başladığımızda ons 900 dolardı. Yine de kârdayız ' dedi.