Şamil Tayyar: Ortak Anayasa Metni Çıkmaz

Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Başbakan Erdoğan’ın anayasa çalışmaları için verdiği sürede ortak bir anayasa metnin çıkmasının mümkün olmadığını söyledi.

Geçen sürenin Türkiye için zaman kaybı olduğunu dile getiren Tayyar, anayasa metninin bir an önce Meclis'e getirilip en azından referanduma götürülmesinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Genç Hür Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin düzenlediği programa katılan Milletvekili Şamil Tayyar, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Anayasa metni için oluşturulan komisyondan hiçbir şey çıkmayacağını vurgulayan Şamil Tayyar, sonbaharda yeni bir referandumun söz konusu olabileceğini ifade etti.

Tayyar, “Verilen süre daha fazla uzatılmadan anayasa metninin bir an önce Meclis'e getirilip en azından referanduma götürülmesi gerekir. Belki sonbaharda yeni bir referandum söz konusu olabilir veya yerel seçimlerle birlikte olabilir ya da gündemden de çıkabilir. Türkiye’nin bunu bir an önce bitirmesi gerekir.” diye konuştu.

Gözyaşlarının dinmesi, anaların ağlamaması için hükümetin bütün riskleri göz önüne aldığını belirten Tayyar, yabancı ülkelerin istihbarat örgütlerinin taşeron olarak kullandıkları bazı küçük odaklı merkezler ile süreci baltalamaya çalıştığını ifade etti.

DHKP-C üzerinde veya PKK içerisinde bu sürece karşı olan ve farklı istihbarat örgütlerinin etkisindeki odakların provokatif eylemleri yeniden gündeme getirebileceğini açıklayan Tayyar, herkesin bu konuda uyanık olması gerektiğinin altını çizdi.

"TÜRKİYE’DE PARLAMENTER SİSTEM İFLAS ETTİ"

Türkiye’de parlamenter sistemin iflas ettiğini vurgulayan Tayyar, Türkiye’nin gelecek yılları kucaklayacak, yeni bir modeli mutlaka gündeme alması gerektiğini kaydetti.

Bu sistemin de başkanlık sistemi olduğunu savunan Tayyar, şunları söyledi: “Türkiye’de başkanlık sistemi, kuvvetler ayrılığı ilkesinin en keskin olduğu modellerden birisidir. Ama maalesef yeni dönemde Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olma ihtimali üzerinden tartışma yürüdüğü için başkanlık sistemine yönelik eleştiriler de ağırlıklı olarak burada odaklanıyor.” Genç HÜRSİAD Başkanı Murat Hösükoğlu ise terör bittiğinde Türkiye’nin hızlı bir şekilde kalkınacağını dile getirdi. Türkiye’nin sırtındaki kamburun kalkacağını belirten Hösükoğlu, “Soruna çare üretmeye yakındır. Ümit ediyorum, bu barış projesi ile yatırımlar coşacak. Ben yatırımları istihdam adına önemli görüyorum. Çünkü bizim istihdama kattığımız her insan terörün elinden aldığımız insandır. Anaların ağlamaması, insanların ölmemesi için herkes ellerinden geleni yapması gerek.” dedi.