Hırvatistan vatandaşları, 1 Temmuz'u Bekliyor

Bosna-Hersek'te yaşayan Hırvatistan vatandaşları, 1 Temmuz'dan itibaren Avrupa Birliği üyesi olacak ülkelerini Avrupa Parlamentosu'nda temsil edecek milletvekillerini seçmek için sandık başına gitti.

Hırvatistan vatandaşları, ülkelerinin Saraybosna Büyükelçiliği ile Mostar, Tuzla ve Banya Luka başkonsolosluklarında kurulan sandıklarda oy kullanmaya başladı.

Bosna-Hersek'te ikamet eden Hırvatistan vatandaşlarından 2 bin kişinin oy kullanmak için kayıt yaptırdığı belirtildi.

Hırvatistan'ın Saraybosna Büyükelçiliği 2 No'lu Seçim Kurulu Başkanı Jelyko Grubişiç, yaptığı açıklamada, daha önce kayıt yaptıran vatandaşların yanı sıra Bosna-Hersek'te ikamet eden Hırvatistan vatandaşlarından kayıt yaptırmayanların da olduğunu belirterek, bunların kayıt işlemlerini tamamlamaları halinde oy kullanabileceğini söyledi.

Bosna-Hersek'teki, seçim merkezlerinde oy verme işlemi yarın saat 19.00'a kadar sürecek.

-Hırvatistan'daki seçimler-

Hırvatistan'da ise yarın başlayacak olan AP milletvekili seçimlerinde, 3 milyon 740 bin 951 seçmen oy kullanacak. Hırvatistan, AP'de 12 milletvekili ile yer alacak.

AP'ye girecek Hırvat milletvekilleri, 1 yıl görev yapacak. AP milletvekilliği için 5 yıl arayla yapılan seçimler, 2014 yılında yenileneceğinden, Hırvatistan'da, AP için tekrar milletvekilliği seçimi düzenlenecek.

Hırvatistan, 2005 yılında Türkiye ile birlikte başladığı AB yolculuğunda, müzakereleri tamamlayarak, 1 Temmuz'dan itibaren AB üyesi olacak.

Hırvatistan, AB müktesebatına uyum yükümlülükleri kapsamında, 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere, Türkiye ve Rusya vatandaşlarına vize uygulamaya başlamıştı.

Muhabir: Vesna Beşiç - Kayhan Gül

Yayıncı: Ferhat Demircan
Kaynak: AA