Türkiye’nin Tek Ermeni Köyünü Kadınlar Kalkındırıyor

Sabancı Vakfı, toplumsal gelişmeye katkıda bulunan ‘sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini’, “Fark Yaratanlar” programıyla kamuoyuna anlatmaya devam ediyor.

Vakfın yeni ‘Fark Yaratan’ı, Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan Vakıflı köyünde dayanışmayı artırmak için kurulan “Vakıflı Köyü Kooperatifi Kadınlar Kolu” oldu. “Fark Yaratanlar” programı, yapılan çalışmaların kısa videolarının internet ortamında paylaşılmasını, izleyenlere ilham vermesini, böylece toplumsal gelişmeye aktif katılımın çoğalmasını amaçlıyor. Bu kapsamda Sabancı Vakfı’nın yeni ‘Fark Yaratan’ı; Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan, nüfusu ve geliri azalan Vakıflı Köyü’nde dayanışmayı artırmak için kurulan “Vakıflı Köyü Kooperatifi Kadınlar Kolu” oldu.

Kooperatif, elde ettiği gelir sayesinde köydeki vakıf arazilerini kiralayarak organik tarıma başladı.

39 hanede 150 kişinin yaşadığı köyde tek gelir kaynağını, turizm ve yeni başlanan organik tarım oluşturuyor. VAKIFLI KÖYÜ KADINLARININ HİKAYESİ Vakıflı Köyü Kooperatifi, 2004 yılında kuruldu. 2005 yılında Kadınlar Kolu’nun kurulmasıyla kooperatifin çalışmaları hareketlenmeye ve çeşitlenmeye başladı.

5 kadınla kurulan kooperatifin kadınlar kolunda bugün 27 kadın çalışıyor. Kadınlar; evlerinde ürettikleri reçel, defne sabunu, meyve suyu, defne yağı, nar ekşisi ve 17 çeşit likörü köydeki kilisenin bahçesinde, köyün çay bahçesinde ve İstanbul Kurtuluş’taki küçük şubelerinde satıyorlar. Satılan ürünlerden elde edilen gelirin yüzde 80’i üreticinin olurken, yüzde 20’si ile kooperatife katkı sağlanıyor. Turizm mevsiminin başladığı Nisan ve Mayıs aylarında, Vakıflı Köyü Kooperatifi için üretim yapan bir kadının geliri bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

Vakıflı Köyü Kooperatifi’nin ‘fark yaratan’ hikayesi, https://www.farkyaratanlar.org ve https://www.sabancivakfi.org/ internet sitelerinin yanı sıra Facebook, Twitter ve Youtube’da da yayınlanıyor .
Kaynak: İHA