Aydın Tema, Menderes’in Köyünde Menderes Nehrini Konuştu

TEMA Vakfı Aydın İl Temsilciliği’nin, merhum Başbakan Adnan Menderes’in köyü Çakırbeyli’de düzenlediği etkinlikte Büyük Menderes Nehri’ndeki kirlilik masaya yatırıldı.

Aydın Tema, Menderes’in Köyünde Menderes Nehrini Konuştu
TEMA Vakfı Aydın İl Temsilciliği, merhum Başbakan Adnan Menderes’in köyü Çakırbeyli’de “Toprak, Su ve Orman Hayatır” konulu söyleşi düzenledi.

Çakırbeyli Köy Kahvesinde yapılan söyleşide konuşan TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, “Verimli tarım toprakları devletlerin ve milletlerin varlık sebebidir. Büyük devletler ve medeniyetler verimli topraklar üzerinde hayat bulmuştur. Büyük Menderes Çanağının güney ve kuzey dağları eteğinde kurulu geçmişe ait ören yerleri bunun açık kanıtıdır. Büyük Menderes çanağındaki topraklar Türkiye ve dünyanın en verimli topraklarıdır. Yeni yapılan barajlarımızın devreye girmesine rağmen, Büyük Menderes nehir suları, nehir etrafındaki taşkını önleme setlerini kolaylıkla aşabilmektedir. Topraklarımız, ekili ve dikili alanlar, ağaçsız ve teraslanmamış yamaçlardan inen sularla sel ve su baskınlarına maruz kalmaktadır. Nehrin iki yakasında, arası yol olacak şekilde, etrafı toprağı tutan ağaç türleri ile ağaçlandırılmalı, bu ağaçlandırma, sulama kanalları kenarındaki yollarla kişi mülkiyeti arasında da yapılmalı, bu yolla hava ve çevre temizliği, tozların tutulması sağlanmalıdır.

Topraklarımız; sanayi tesisleri, oto yollar, kentsel yapılaşma yüzünden her geçen gün amacı dışında kullanılmakta, üretim dışı kalmakta ve daralmaktadır. Büyük Menderes Kirliliğinin sebebi; sanayi ve evsel atıklarının arıtılmadan atılması, ağır metal bulunduğu söylenen jeotermal sularının ‘Re Enjekte’ edilmeden doğaya, toprağa, suya karışması, kontrolsüz ve bilinçsiz ilaçlama ve gübrelemedir. Bu durum, canlı sağlığını ve tarımsal üretimi olumsuz etkilemekte, Türk Milletinin geleceğini tehdit etmektedir. Zehir akıtan Büyük Menderes Nehri sağlığına kavuşturulmalıdır. ‘Dağından yağ, ovasından bal akan’ bu topraklar, can damarı Büyük Menderes Nehrinin temiz, zehirsiz suları ile sulandığında, ürünlerimiz bereketli ve kaliteli, insanlarımız ve tüm canlılar daha sağlıklı olacaktır. Toprak, su, orman hayattır” dedi.

TEMA Vakfı Gönüllüsü Dr. Kemal Pamuk da, “İnsan sağlığı açısından köy hayatı, çalışma, doğal üretim çok önemlidir. Toprakla, evcil hayvanlarla uğraşmak, ihtiyaçların topraklarımızdan, bahçelerimizden, beslediğimiz hayvanlarımızdan sağlanıyor olması, soluduğunuz havanın, içtiğiniz suyun temizliği sağlıklı bir hayatı bize verir. Pek çok hastalığın sebebi dengesiz beslenme, çevre kirliliğidir” diye konuştu.

TEMA Vakfı Gönüllüsü Hamza Ay ise, “Küçük çiftçiler önemlidir. Kendi toprağında, ürettikleri ve besledikleri ile ihtiyaçlarını karşılayan küçük çiftçiler ekonomide dengedir. Borç, harç kredi dertleri yoktur. Kendi ihtiyaçlarını karşıladığı gibi fazlasını satabilen bu çiftçilerimiz toprağın asıl sahipleridir” ifadelerini kulandı.

Düzenledikleri etkinlik için TEMA yetkililerine teşekkür eden Çakırbeyli Köyü Muhtarı Mehmet Demir ise, “Çakırbeyli köy yolunu ağaçlandırdık. Elektrik direkleri üstüne, leylekler zarar görmesin, yuvalarını kolay yapsınlar diye ızgaralar yaptırdık. Köyümüzün içinden geçen derenin ıslahı için DSİ nezdinde müracaatımızı yaptık. Islah çalışması ile birlikte dere boyunca çift taraflı yürüyüş parkuru oluşturacağız. Etrafını defne ve uygun ağaç çeşitleri ile ağaçlandıracağız. Köyümüze geldikleri, bizlerle bilgi paylaşımında bulundukları için TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir’e ve TEMA Vakfı gönüllülerine teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA