Türklerin Oturduğu Binada Çıkan Şüpheli Yangın 2 Kişi Öldü

Almanya’nın Köln şehrinde bir Türk’ün sahibi olduğu ve çoğunlukla Türklerin oturduğu binada çıkan şüpheli yangın iki kişi hayatını kaybetti.

Köln’ün Höhenberg semtindeki binada dün akşam çıkan yangında duman ve alevlerin yanı sıra, camdan atlamalarında sebebiyle 26 kişi yaralandı. Bunların 13’ü hastaneye kaldırıldı. Yürekleri ağıza getiren şüpheli yangın üzerine başta STK temsilcileri çok sayıda Türk yanan binanın önünde toplandı. Olay yerinde basına açıklama yapan Köln Emniyet Müdürlüğü’nden Thomas Schulte, “Son bilgilere göre yangında iki kişi can verdi. Biri 30 yaşında Alman ve ziyaretine geldiği 19 yaşındaki bayan arkadaşı. Bu bayanla ilgili şu an kesin bir bilgi sahibi değiliz. Bu konu üzerinde çalışıyoruz.” dedi.

Yangının, binanın girişinde duran bir bebek arabasından çıktığının tahmin edildiğini bildiren Schulte, “Kundaklama ihtimali için şu anda konuşmak için erken. Araştırmalar sonucunda ortaya çıkacak." ifadelerini kullandı.Türkiye’nin Köln Başkonosolosu Mustafa Kemal Basa ise, “Bizim için en önemli şey, bu olayın bütün boyutlarıyla araştırılması ve açığa çıkartılmasıdır. Ölenlere Allah’tan rahmet, yakınların basşağlığı diliyoruz.” dedi.

Türk toplumuna çağrı yapan Basa, “Emniyet makamlarına, kamu makamlarına güven duymak gerekir. Paniğe kapılmamak lazım. Sükuneti elden bırakmamak lazım. Önce soruşturma sonuçlansın, ne olduğunu bir anlayalım. Erken açıklama yapmamak, erken bir reaksiyon vermemek lazım.” dedi.

23 araç ve 42 görevliyle yangına müdahale eden Köln İtfaiyesi’nin sözcüsü Georg Spangardt, giriş kapısını kırarak binaya girmek zorunda kaldıklarını ve kapıyı kırınca iki cesetle karşılaştıklarını bildirdi. Georg Spangardt yangını 6 saatte söndürebildiklerini bildirdi. Ölen kişilerin binanın içinde giriş kapısı önünde bulunduğu, 30 yaşındaki Alman’ın Marco adlı bir genç olduğu, kız arkadaşının ise 19 yaşındaki Arnavut veya İranlı bir kız olduğu tahmin ediliyor.Ev sahibi Yusuf Kızıltaş ise Cihan'a yaptığı açıklamada, “Biz misafirlikte, dışarıdaydık. Bana 21:50 gibi komşular haber verdi ev yanıyor diye. Polis bana da birkaç soru sordu şimdi kaybolan kiracıları arıyorlar.” dedi.

ÜÇ KİŞİDEN HABER ALINAMIYOR

Binada toplam 12 daire olduğunu, kendisinin de burada oturduğunu bildiren Kızıltaş, “Dairelerin hepsi doluydu. Binadaki kiracılarımızın hepsi Türk veya başka bir ülke vatandaşı, hiç Alman yoktu. Türk, İranlı, Iraklı, İtalyan... Zile basmadan dış kapıyı açmak, anahtarsız içeri girmek mümkün değildi. Yangına şahit olanlar can derdinde olduğu için pek bir şey söyleyemedi. Yanıcı bir madde de yoktu, nasıl bu kadar yangın çıktı, binayı sardı? Arkada yangın merdivenimiz vardı, Allah’a şükür ki oradan inip bayağı canını kurtaran insan olmuş. Üç kişiden haber alamadık: biri Arnavut, diğeri İranlı iki kadın ile bir de Alman çocuk.” dedi.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik, İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Köln Belediye Meclisi Üyesi Malik Karaman (SPD) tüm gün olayı yerinde takip etti. Çelik, “Yangına ilk olarak, karşı binada oturan vatandaşımız Mehmet Ali Canpolat müdahale etmiş. Canpolat, ölen kişilerin giriş kapısının hemen arkasında olduklarını söylüyor. Binadaki 13 aileden beşi Türk aile. Saldırı olup olmadığını söylemek için erken. Ama STK’lar olarak biz takipçisiyiz, çünkü burda benim vatandaşlarım yaşıyor.” dedi.

Köln polisinin yangınla ilgili ayrıntılı araştırması devam ediyor .