Şüpheli Araca Ateş Eden Polise 25 Yıl Hapis İstendi

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, geçen yıl polisin 'dur' ihtarına uymayarak kaçan araca açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Nurhak Çartay ile ilgili davanın duruşması görüldü.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheli araca ateş açan polis memuru hakkında 'olası kastla adam öldürmek' suçundan 25 yıla kadar hapis cezası istendi. Mahkeme heyeti, sanık ve mağdur sıfatı taşıyan polis memuru Önder G.G.'nin tutuksuz yargılanmasına karar verdi.Hazırlanan iddianameye göre, Diyarbakır'ın Sur ilçesi Melikahmet semtinde 17 Temmuz 2012 tarihinde aile içi bir kavgaya müdahale için olay yerine intikal eden polis ekipleri, kavgada silah kullanıldığını, dikkatli olunmasını istedi. Polis ekipleri, kavga mahalline yaklaşırken kendilerine doğru gelen bir aracı durdurmak istedi. Ancak aracı kullanan Sercan Tokur, araması olduğu gerekçesiyle durmayarak polisten kaçmak istedi. Polislerin iddiasına göre ise kendilerine ateş açıldı. Bu sırada kaçan aracı durdurmak isteyen polis ekipleri, araca arkadan ateş açtı. Aracın şoför mahallinde bulunan Nurhak Çartay, ensesine isabet eden 2 kurşundan dolayı ağır yaralandı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. İddianamede, polis memuru Önder G.G. hakkında 'olası kastla adam öldürmek'ten 25 yıla kadar hapis cezası istenirken, olay sırasında arabada bulunan Mahmut Demircan hakkında ise 'görevi yaptırmamak için direnme' suçlamasıyla 4 yıl hapis cezası istendi. İddianamede, polis memuru M.Ç. ile araca ateş eden Önder G.G., aynı zamanda mağdur sanık olarak yer aldı. Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık ile Çartay ailesi, tanıklar ve savunma avukatları katıldı.

Polis memuru Önder G.G., 'olası kastla' kimseyi öldürmediğini söyledi.

Önder G.G., "Olay yerine gittikten sonra silah sesleri geldi. Silah seslerinden yaklaşık bir iki dakika sonra beyaz şahin marka bir araba sağa sola zikzak çizerek olay yerine geldi. Aracı durdurmak istedik. Araba yaklaştığında bir el silah sesi duyduk. Aracı durdurmak için el ve el feneri işareti yaptık. Bize ateş açıldı ve kaçmaya çalıştılar. Ben de o sırada polis arkadaşımın vurulduğunu düşündüm çünkü yere düştü. Arabaya arkadan ateş ettim. Sonra arkadaşım ayağa kalktı iyi olduğunu gördüm. Araba da o sırada kaçmıştı. Sonra hastaneye gitmişler." dedi.

Olay sırasında arabada bulunan Mahmut Demircan, olay yerinde mobese kameralarının olduğunu belirterek, "Diyarbakır'ın en işlek olduğu yerdi, ışıklandırma da vardır. Arabadan ateş açılmadı." iddiasında bulundu. Duruşmada, Nurhak Çartay'ın annesi Sıdıka Çartay, ablası Sitem Çartay ve amcasının oğlu Levent Çartay müdahil olarak dinlendi.Çartay ailesinin avukatı Kenan Sidar, araçta barut izine rastlanmadığını belirterek, bilirkişi raporlarının taraflı olduğunu öne sürdü. Sidar, sanığın tutuklu yargılanmasını talep etti.
Sanık polis memuru Önder G.G.'nin avukatı Serdar Balık ise müvekkilinin meşru müdafaa sınırları içerisinde davrandığını belirterek, delillerin toplandığını, tutuklama talebinin kabul edilmemesi gerektiğini söyledi.

Mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.