Başbakan Monti'nin İstifadan Haberi Olmadı

Hükümet kurma çalışmalarının devam ettiği İtalya'da teknokrat kabinenin Dışişleri Bakanı Giulio Terzi'nin, istifasından önce Başbakan Mario Monti'yi bilgilendirmediği ortaya çıktı.

Başbakan Monti, Başbakanlık resmi sitesinde yer alan açıklamasında, Bakan Terzi'nin istifasının kendisi için de sürpriz olduğunu ifade ederek, ''İstifa konusunda önceden bilgilendirilmedim. Kendisinin, Temsilciler Meclisi'nde söylediği sözler, hükümet tarafından benimsenen görüşler değildir'' ifadesine yer verdi.

Başbakan Monti'nin, krizle ilgili yarın parlamentoya bilgi vereceği bildirildi.

Bu arada, Bakan Terzi'nin istifa kararını şaşkınlıkla karşıladığı belirtilen Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Terzi'nin istifa kararını onaylayarak, Dışişleri Bakanlığı görevini geçici olarak Başbakan Monti'ye verdi.

-Savunma Bakanı, Terzi'ye karşı çıktı-

Dışişleri Bakanı Terzi'nin meclisteki konuşmasında, hükümet içinde sözünün dinlenilmediğini ve askerlerin ailesine yakınlığını göstermek için istifa kararı almasına itiraz, kabine sıralarında hemen yanında oturan Savunma Bakanı Giampaolo di Paola'dan geldi.

Programda daha önce öngörüldüğü üzere Terzi'den sonra söz alan Savunma Bakanı Di Paola, istifa etmenin kolay bir seçenek olduğunu ifade ederek, ''Bırakmak kolay ama ben bırakmayacağım. Bu bugün kolay olan bir şey çünkü zaten kısa süre sonra yeni kurulan hükümetle yeni bir bakan gelecek. Bu kolay, çünkü bir bedeli yok. Bu doğru olan değil ve ben böyle yapmayacağım'' diye konuştu.

Kendisi de eski bir amiral olan Bakan Di Paola, kendisi için devlete çalışmanın kişisel hırslardan önce geleceğini kaydederek, ''Gemi zordayken, Salvatore ve Massimiliano güvertedeyken, onları terk etmeyeceğim. Ben her zaman onların iyiliği için çalıştım eğer başarısız olduysam başta Salvatore ve Massimiliano olmak üzere ailelerinden özür diliyorum'' dedi.

-''Bana kocamı geri verin''-

Meclisin, Hindistan'da yargılanmaları süren 2 deniz piyadesi için yaptığı özel oturumu askerlerin yakınları da localardan takip etti.

Asker Salvatore Girone'nin karısı Vania Ardito'nun, ''Bana kocamı geri verin'' diye bağırdığı duyuldu. Ardito daha sonra yaptığı açıklamada, bakanlar arasındaki sorunun kendilerini ilgilendirmediğini belirterek, ''Bizler çaresiz insanlar olarak yardım istiyoruz. Salvatore ve Massimiliano'nun suçsuz olduğunun farkındayız. Onlar vatan hizmeti için oradalardı. Şimdi onlar geri dönmeli'' ifadesini kullandı.

Asker Massimiliano Lattore'nin kızkardeşi de Bakan Terzi'nin istifa etmemesi gerektiğini, diğer bakanlarla Salvatore ve Massimiliano'nun bir an önce İtalya'ya geri dönmesi için çalışması gerektiğini söyledi.

-Terzi neden istifa etti-

Dışişleri Bakanı Terzi kısa bir süre önce, 2 İtalyan deniz piyadesi Massimiliano Latorre ve Salvatore Girone'nin 22 Şubat-22 Mart tarihleri arasında şartlı izinle geldikleri İtalya'dan geri dönmeyeceklerini açıklamıştı.

Dışişleri Bakanı Terzi'nin açıklaması İtalya'da memnuniyetle karşılanırken, Hindistan'ın sert tepkisine yol açmıştı. Hindistan, bu karar sonrasında, Yeni Delhi'deki İtalyan Büyükelçisi Daniele Mancini'nin ülke dışına çıkmasına yasak getirmişti.

İki ülke ilişkilerinin iyice gerilmesine yol açan olayda, Hindistan'ın askerlerin dönüşü için verdiği son tarih olan 22 Mart'tan bir gün önce, İtalya Başbakanı Mario Monti'nin başkanlık ettiği güvenlikten sorumlu bakanların toplantısında, İtalyan denizcilerin Hindistan'a geri gönderilmesi kararlaştırılmıştı.

Askerleri geri gönderme kararı İtalyan kamuoyunda da şaşkınlık yaratırken, tepkiler özellikle, askerlerin kalacağını açıklayan Dışişleri Bakanı Terzi üzerinde yoğunlaşmıştı. Başta sağ gruplar olmak üzere pek çok kişi, Terzi ve teknokrat Monti hükümetinin istifasını istemişti.

Geçen yıl şubat ayında, Hint Okyanusu'nda nakliyat yapan bir İtalyan kargo gemisini bölgedeki korsan faaliyetlerine karşı korumakla görevli 2 İtalyan askeri, 2 Hintli balıkçıyı öldürmüştü. İtalyan tarafı askerlerin balıkçıları korsan sandıkları için öldürdüğünü ve olayın uluslararası sularda meydana geldiğini, Hindistan ise saldırının kendi karasularında olduğunu savunuyor.
Kaynak: AA