Side Canavarı Otu Türünün Yok Olmaması İçin Tüm Önlemler Alındı

Kaybolmaya yüz tutmuş endemik bitki türü Side canavarı otu İngilizce, Almanca ve Rusça yabancı dillerde asılan levhalarla koruma altına alındı.

Side Canavarı Otu Türünün Yok Olmaması İçin Tüm Önlemler Alındı
Antalya’nın Beşi Bir Yerde Projesi kapsamında koruma altına alınan ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF Türkiye) 'Türkiye’nin Canı Hibe Programı' tarafından desteklenen ve Side antik kent kumul alanında boy gösteren Side canavarı otunun yetişme alanlarında doğa yürüyüşü, at, deve, motokros turları yasaklandı. Dünyada sadece Side'de yetişen endemik bitki türünün yok olmaması için Akdeniz Üniversitesi, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, İlçe Orman İşletme Müdürlüğü, Antalya Orkideleri ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (ANTOK) ve Side Belediyesi ortak koruma çalışmasını sürdürüyor. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi ve Antalya'nın Beşi Bir Yerde Projesi Yürütme Başkanı Doç. Dr. Gökhan Deniz, Side canavarı otu türünün yetiştiği alanda baskı unsurlarını ortadan kaldırmak için üç dilde uyarı levhasını diktiklerini kaydetti.

Bölgede yoğun doğa yürüyüşlerinin olduğunu belirten Deniz, dünyada sadece Antalya'da yetişen 5 bitki türünün gözleri gibi korunması gerektiğini söyledi.

Deniz, "Geçen yıl koruma altına aldığımız bölgede denetimlerimizi sürekli yapıyoruz. Antik kent kumul alan bölgesinde yetişen Side canavarı otunun bölgede doğa yürüyüşü ve başka turlarda ezilerek yok olmaması için uyarı levhası diktik. Bu endemik bitki türü zenginliğini gözümüz gibi korumak zorundayız." diye konuştu.

Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar, antik kentin kültür, sanat, tarihi ve arkeolojik varlıkları yanı sıra biyolojik çeşitliliğini de koruma altına aldıklarını söyledi.

Antalya Orkideleri ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği'nin (ANTOK) Side'de yaptığı araştırma çalışmaları sonrası beldeye özgü endemik bitki türü üzerinde oluşacak baskı unsurlarını ortadan kaldırdıklarını belirten Uçar, ezilerek bitki türünün yok olmasına karşı kumul bölgede motokros, yürüyüş, at ve deve safari turlarını yasakladıklarını kaydetti.