Çtso’dan İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Seminer Salonu’nda düzenlenen 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili bilgilendirme seminerine katılım yoğun olurken, çoğu katılımcı semineri ayakta takip etti.

Çtso’dan İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik bölümü mezunu C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Bora Üreden, 20 Haziran 2012 yılında kabul edilen kanunun amacından bahsederek, “Bu kanunun amacı, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir. Bu kanun kapsamında kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler dahil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır” dedi.

Kanun hükümlerinin uygulanmayacağı kişi ve faaliyetlerden de bahseden Üreden, “Fabrika, bakım merkezi, dikimevi ve benzeri işyerlerindekiler hariç Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Milli istihbarat teşkilatı müsteşarlığının faaliyetlerinde bu kanun uygulanmaz. Diğer yandan afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri, ev hizmetleri, çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar ile hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetleri sırasında, iyileştirme kapsamında yapılan iş yurdu, eğitim, güvenlik ve meslek edindirme faaliyetlerinde de bu kanun hükümleri uygulanmaz” diye konuştu.

İşverenin çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu kaydeden Bora Üreden, şöyle devam etti; “İşveren, mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dahil her türlü tedbirlerin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar. İş yerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar. Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır. İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz. İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz” İş Güvenliği Uzmanı Bora Üreden konuşmasının devamında, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında risklerden korunma ilkeleri ve bu kanunun hizmetleri hakkında da bilgiler vererek seminerini tamamladı. Yaklaşık 1,5 saat süren seminerin ardından katılımcılara ikramda bulunuldu .
Kaynak: İHA