Arjantin’in Hak İddia Ettiği Adalardaki İngiliz Hakimiyeti Referanduma Açılıyor

Güney Amerika’da Arjantin’in 500 km doğusunda yer alan adalardaki İngiliz hâkimiyeti, son zamanlarda ada üzerindeki tarihi haklarını gündeme getiren Arjantin’in iddiaları üzerine referanduma açıldı.

Arjantin’in Hak İddia Ettiği Adalardaki İngiliz Hakimiyeti Referanduma Açılıyor
İngiliz hâkimiyetinde bulunan ve Arjantin’in 1982’de ilhak etmek istediği Falkland (Las Malvinas) Adaları bugün ve yarın yapılacak halk oylaması ile statüsünü belirleyecek. Halkın “evet” demesi halinde adalardaki İngiliz hâkimiyeti devam edecek. Arjantin ise oylamanın neticesinin belli olduğunu ve adanın referandum yapılmadan Arjantin’e verilmesini talep ediyor. Güney Amerika sahillerine 500 kilometre mesafede bulunan ve Arjantin’in ‘Las Malvinas’, İngiltere’nin ‘The Falkland’ olarak isimlendirdiği adalar, 1982’de iki ülke arasında savaş yaşanmasına yol açmış ve iki ülke arasında son zamanlarda tekrar ihtilafa yol açmıştı. İngiltere - Arjantin arasında ilişkilerin sürekli gergin bulunmasına yol açan adalar meselesi, Londra’nın teklifiyle halk oylaması ile açıklığa kazandırılmak isteniyor. Adanın 2900 sakininden sadece adada doğanlar ve kayıtlı olarak uzun süredir adada yaşayanlardan oluşan 1672 kadar seçmen bugün ve yarın sandık başına giderek ‘kendi geleceklerini tayin etme’ (self-determination) haklarını kullanacaklar. Adalar arasında hava şartlarına bağlı olarak irtibat sağlanmasında zorluk yaşanması ihtimali göze alınarak seçimler 2 gün boyunca yapılacak. Falkland halkının ‘self-determinasyon’ hakkı olduğunu İngiltere Başbakanı David Cameron son zamanlarda sıkça dile getiriyordu. Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner ise Buones Aires’in adalar hakkındaki iddiasını dile getirerek, adadaki halkın oylama ile yapacağı tercih hiç bir manasının olamayacağı, adanın tarihi bağlarından ötürü Arjantin’e ait olması gerektiğini ifade ediyor. Ada halkının ‘evet’ demesi halinde adadaki İngiliz hâkimiyeti devam edecek ve milletlerarası hukuk kaidelerine göre Arjantin’in iddiaları BM tarafından ‘hukuk dışı’ olarak görülmeye devam edecek.

İktidardaki cunta idaresinin kararı ile 1982’de adaları ilhak eden Arjantin, İngiliz kuvvetleri ile meydana gelen ve 2,5 ay süren harpte 650 civarında askerini ve 9 donanma gemisini kaybetmiş, nihayetinde geri çekilerek adayı İngilizlere bırakmıştı. “Demir Lady” lakaplı İngiliz Başbakanı Margaret Thatcher idaresindeki İngiliz hükümetine bağlı kraliyet kuvvetleri de bu muharebede 250 civarında askerini ve kraliyet donamasından 7 gemisini kaybetmişti. Arjantin hava kuvvetlerinin ağır hasar aldığı harpte İngilizler de 24 helikopter ve 10 jet kaybetmişti .
Kaynak: İHA