Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği Uyarınca Ekmek Üretim ve Satışında Görev Yapanlara Hijyen Eğitimi Verildi

Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği uyarınca ekmek üretim ve satışında görev yapanlara alma zorunluluğu getirilen hijyen eğitimi Alanya Ticaret ve Sanayi Odası ve Alanya Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirildi.

Eğitime konuşmacı olarak Alanya Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar ve Ziraat Mühendisi Necati Yaylalı katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, hijyen ile ilgili genel tanımlar, gıdadaki zararlı maddeler, bulaşma ve bozulmalar, personel, iş yeri ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, fırınlarda HACCP ve iyi hijyen uygulamaları, gıda infeksiyonu ve zehirlenmeleri, ekmek ve ekmek çeşitleri mevzuatı ile el yıkama, maske ve bone kullanımı, temizlik ve dezenfeksiyon maddelerinin kullanımı konuları hakkında bilgi verdi.

Yeni ekmek tebliği ile ilgili de açıklamalarda bulunan Rüzgar, ekmeklerin dolaplarda, dolapların da marketlerin içinde bulunması gerektiğini vurguladı. Satıcı ve dağıtıcıların kesinlikle ekmeğe el değmemesi gerektiğini belirten Rüzgar, bu konudaki en büyük sıkıntının müşterilerin bunu ihmal etmesi olduğunu söyledi.

Bunu engellemek için, iş yeri sahiplerinin dolaba uyarıcı yazılar yazması ve eldiven bulundurmasını önerdi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi ve Gıda Denetimcisi Necati Yaylalı, teslim alınan gıdalar, depolama ve saklama koşulları hakkında bilgi verdi. Otel mutfaklarında ahşap ürünler ve tek kullanımlık kapların kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Yaylalı, mutfaklarda kullanılan ahşap ürünlerin hem temizlenmesinin zor hem de sağlık açısından zararlı olduğunu belirtti.

Muhabir: Mustafa Kurt

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA