Reyes, Türk İş Adamlarını Ülkesine Yatırıma Davet Etti

Şili'nin Ankara Büyükelçisi Jorge Patricio Arancibia Reyes, Türk iş adamlarını ülkesine yatırıma davet etti.

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, gelenekselleştirilen ülke tanıtım programları kapsamında Büyükelçi Reyes, Gaziantep'e davet edildi.

Gaziantep'e gelen büyükelçi ve beraberindeki heyet, Vali Erdal Ata, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ve Zirve Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Fatih Töremen'i ziyaret etti. Zeugma Mozaik Müzesi'ni de gezen Reyes, Avusturya Fahri Konsolosu Taner Nakıboğlu'nunu onuruna verdiği yemeğe katıldı.

Reyes, daha sonra bir plazada düzenlenen ülke tanıtım toplantısında, Şili'nin bugünkü durumunu ve ekonomik yapısını anlattı.

Türkiye ile Şili arasındaki ticarette gelinen noktayı ve yapılan serbest ticaret anlaşmasının etkilerini aktaran Reyes, Türk yatırımcıları Şili'ye davet etti.

Şili'nin bir çok yönden Türkiye ile benzerlik gösterdiğini vurgulayan Reyes, ''Şili'de sizlere çok güzel fırsatlar sunuyoruz. Türkiye ticareti iyi biliyor. Birlikte bu potansiyel ile güzel işler yapabiliriz'' ifadelerini kullandı.

Şili'nin Türkiye Ticari Temsilcisi Gülşen Atalay da Şili'nin ekonomik verileri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Atalay, Türkiye ile yapılan serbest ticaret anlaşmasının tüm ürünlerin yüzde 96'sını kapsadığını kaydetti.

HÜRSİAD Başkanı İlker Hasırcı da, üyelerine yeni vizyonlar ve hedefler göstermek amacıyla faaliyetlerine devam ettiklerini belirtti.

Latin Amerika'nın önde gelen ekonomilerinden Şili'yi biraz daha yakından tanımak ve Türkiye'nin bu ülkeyle olan ticaretini geliştirmek üzere programı organize ettiklerini ifade eden Hasırcı, şunları kaydetti:

''Latin Amerika'nın en dışa açık ve istikrarlı ekonomilerinden biri olan Şili, yaklaşık 17 milyonluk nüfusu ile küçük bir pazar görünümünde olmasına rağmen, son yıllarda yürüttüğü dışa açılım politikalarının etkisiyle pazarda rekabet oldukça yoğundur. Şeffaf ve etkin bir devlet mekanizmasına ve yaygın dış ticaret kültürüne sahip Şili, iş yapma kolaylığı bakımından da bölge ülkeleri arasında öne çıkmaktadır.''

Muhabir: Orhan Çiçek / Veli Gürgah

Yayıncı: Hamdi Ateş
Kaynak: AA