Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Çatışmalar

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, çatışmaların yaşandığı ve uluslararası toplumun istikrar sağlama girişimlerini yoğunlaştırdığı Orta Afrika Cumhuriyeti'ne (OAC) insani yardım amaçlı hava köprüsü oluşturdu.

AB'nin insani yardımlardan sorumlu birimi olan ECHO tarafından gönderilen ilk uçak yarın Kamerun'un ekonomik başkenti Douala'ya inecek. 50 yolcu ya da 5 tonluk kargo kapasitesine sahip olan CRJ 200 modeli uçak her gün Douala ile OAC'nin başkenti Bangui arasında uçuşlar gerçekleştirecek.
AB Komisyonu'nun insani yardımlardan sorumlu üyesi Kristalina Georgieva, son günlerde OAC kaynaklı, korkunç katliam haberleri aldıklarını belirterek "Uluslararası güçlerin Bangui'ye gelişi ve başkentin dışındaki bölgelere de konuşlandırılmaları, bu yılın büyük bölümünde korku içinde yaşayan milyonlarca insan için tek umut" dedi.

Georgieva, insani yardımın en umutsuzca ihtiyacı olanlara ulaşması açısından ECHO uçuşlarının yaşamsal bir destek sağladığını söyledi.

AB'nin, OAC'ye yönelik insani yardımı iki kat artırarak 20 milyon seviyesine yükselttiğini bildiren Georgieva, daha fazla kaynağa ihtiyaç duyulacağından uluslararası ortaklara şefkatli ve cömert olma çağrısı yaptı.
AB, yardım oranının yanı sıra Bangui'de bulunan insani yardım uzmanlarından oluşan ekiplerinin sayısını da iki katına çıkardı.
Kaynak: AA