Aydın’da Mevlana'yı Anma Haftası Etkinlikleri

Hz. Mevlana’nın ölümünün 740. Vuslat yılı dönümü dolayısıyla Hz. Mevlena’yı Anma Haftası Etkinlikleri adı altında Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde Aydın Sosyal Bilimler Lisesi bir anma programı düzenledi.

Aydın’da Mevlana'yı Anma Haftası Etkinlikleri

Aydın Kültür Merkezi Hidayet Sayın Salonunda gerçekleştirilen anma etkinliğine Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Aydın İl Müftüsü Ömer Kocaoğul, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, okul müdürleri öğreniciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Program Bey Camii Müezzini Güven Kemer tarafından okunan Kur’an-ı Kerim’le başladı.

Mevlana haftası dolayısıyla günün anlam ve önemine binaen konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Aydın İl Mili Eğitim Müdürü Pervin Töre, vefatından 740 yıl sonra bile tüm insanlığa dünya ve ahiret mutluluğu sunan Hazreti Mevlana’yı bir kez daha hayırla andıklarını ifade etti.

İnsanlığın bugün Mevlana gibi ışık saçan insanlara muhtaç olduğunu işaret eden Töre, “Hz. Mevlana bütün insanlığı ilgilendiren soruları kendisine sorar, onlarla hesaplaşır ve insanoğlunun dünyaya gönderiliş sebebi üzerinde durur. İnsanın gayesiz olamayacağını her şeyiyle mükemmel bir surette yaratılan en güzel varlık olarak onun yüce gayesinin, Yaradanını tanımak ve ona ibadet etmek olduğunu vurgular. Ona duyulan ilgi ona duyulan sevgi gün geçtikçe devam etmektedir. Bugün insanlık Mevlana’ya ve onun gibi ışık kaynaklarına derinden muhtaç olduğunu daha çok hissetmektedir. Farklı dili konuşan, farklı dine inanan, farklı kültüre sahip olan milyonlarca insan, Mevlana’nın şahsında ve eserlerinde insan olmanın anlam ve değerini daha iyi kavramaktadır. Hz. Mevlana’nın anlayışında insan, ilahi sıfatların tecelli ettiği bir ‘Küçük Alem’dir ve Kur’an’ın ‘Ey İnsanlar’ hitabında büyük bir insanlık gizlidir. Hz. Mevlana’ya göre; dünya her an yenilenmekte, hayat tıpkı su gibi yeniye akıp gitmektedir. Hz. Mevlana dini çalışmanın, üretmenin, paylaşmanın ve iyilikte yarışmanın güvencesi olarak görür. Bugünün yöneticileri olarak bizlere düşen görev Hz. Mevlana’nın evrensel mesajlarına kulak vermek o mesajları yaşamak ve yaşatmaktır. Mevlana’nın yolu hak yoludur. Hz. Mevlana’yı ve onun sözlerini doğru anlayıp onun işaret ettiği yola uymamız gerekir. Ülkemiz insanının ve tüm dünyanın onun yol göstericiliğine ihtiyacı vardır” dedi.

Hz. Mevlana’nın tasavvufi yönünü ele alarak bir konuşma yapan Aydın İl Müftüsü Ömer Kocaoğul, “Ülkenizde büyük mezarlar varsa büyük bir devletsinizdir. Bizim topraklarımızda Mevlana’nın mezarı gibi büyük mezarlarımız var. Mevlana biz bir pergel gibiyiz diyor bir ayağımız Kur’an’nın hükümleri üzerinedir bir ayağımızla da 72 milleti gezeriz diyor. Yani bu milletler içerisinde hamları arar bulur onları olgunlaştırmaya çalışırız. Mevlana öyle bir okyanus ki böyle büyüklere sahip milletiz. Yeni yetişen gençlerimizin ve öğrencilerimizin Mevlana gönüllü olmaları ve Mevlana’nın hoş görüsünü, Mevalana’nın insanlar arasında ayrım yapmadan bir hayat sürdüğünü, vefat ettiği zaman Şeb-i Aruzda ölüme yürüdüğü zaman arkasından Müslümanlar kadar gayri müslimlerin bile ağladığını bilen bir nesil olmasını Allah’tan niyaz ederim” şeklinde konuştu.

Kocaoğul’un konuşmasının ardından Hz. Mevlana’nın Hayatı konulu sinevizyon gösterimi yapılırken anma töreni Sosyal Bilimler Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerinden Erhan Ergüder Mevlana’nın hayatından kesitler anlattı. Program, Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri şiir dinletisi ve Hz. Mevlana’nın hayatını anlatan piyesle son buldu.
Kaynak: İHA