Ölen Gurbetçilerin Adıyla Kaçakçılık

İzmir'de, Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda yapılan çalışmayla yurt dışında yakın zamanda ölen Türk vatandaşları adına düzenledikleri sahte evraklarla lüks otomobilleri, miras kalmış gibi gösterip gümrük muhafiyetinden yararlanarak yurda sokan bir şebeke tespit edildi.

Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ile İzmir Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü ekipleri, miras yoluyla devir olduğu için gümrük muafiyetinden yararlanılarak yurt dışından ithal edilen 2007 ve 2008 model 2 lüks otomobilin evraklarında yaptığı inceleme sonucunda, araçların kullanma ruhsatları ve mülkiyet belgelerindeki muayene ve satın alınma tarihlerinde tahribat yapıldığını belirledi.
Konuyla ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının bilgi ve talimatları doğrultusunda açılan soruşturmada, araçların tahrif edilmiş belgelerinin, Türkiye'de gümrük işlemlerini takip eden gümrük müşavir yardımcısı A.K.'nın işyerindeki elektronik daktiloyla gerçekleştirildiğini ortaya çıkaran ekipler, gümrük müşavir yardımcısı A.K. ile bu araçları yurt dışından getirdiği tespit edilen R.D, araçların miras yoluyla kendilerine kaldığını gösterir belge düzenleyen 6 kişi hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.
- 1500 avroya gümrük vergisinden kurtuluyorlarmış
Ekiplerin yaptığı incelemede, lüks marka otomobilleri, miras yoluyla vergilerden muaf şekilde ithalini organize eden şüphelilerin, yakın zamanda yurt dışında vefat eden ve Türkiye'de varisleri bulunan kişileri araştırdığını, yasal mirasçılara bin 500 avro teklifte bulunarak ölen kişi ve mirasçılarının üzerine sahte evraklar düzenlediklerini, bu yöntemle yurda getirdikleri araçları da sattıklarını belirlendi.
Yapılan çalışma sonucunda piyasa değeri yaklaşık 500 bin lira olan 2 otomobile el koyon gümrük muhafaza ekiplerinin, bu 2 araç dışında zanlıların miras yoluyla yurda soktuklarından şüphelenilen 3 araç için de araştırmalarını sürdürdükleri, yine zanlıların yurt içi ve yurtdışı bağlantılarının ortaya çıkarılması için soruşturmayı devam ettirdiği bildirildi.

- Gümrük müşavirliğinde Hint keneviri de ele geçirildi
Öte yandan, sahte evrakla gümrük muafiyetinden yararlanarak otomobil ithalatına yönelik soruşturmada, gümrük müşaviri yardımcısı A.K'nın işyerinde, 2 saksı içerisinde ekili vaziyette 10 kök Hint keneviri de ele geçirildi. A.K. hakkında bu konuda da suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi.
Kaynak: AA