Yazılım Vadisi Projesi Masaya Yatırıldı

Bursa’da hayata geçirilecek Yazılım Vadisi Projesi ile ilin yazılım alanında öncü olmasının sağlanması ve firmaların uluslararası alandaki rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.

Yazılım Vadisi Projesi Masaya Yatırıldı

BİSİAD, ULUTEK, Bursa Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve BTSO ortaklığında yürütülen 'Yazılım Vadisi'nin proje tanıtım toplantısı, Proje Vali Münir Karaloğlu’nun katılımıyla Crowne Plaza'da gerçekleştirildi.

Yazılım Vadisi yürütme kurulu toplantısında, projenin detayları masaya yatırıldı. BEBKA'nın yaklaşık 1 milyon lira destek verdiği yazılım vadisi, Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde hayata geçecek. Projeye, Uludağ Üniversitesi öncülük ederken, aynı zamanda BTSO da 250 bin lira maddi destekte bulundu.

Toplam 12 ay sürecek proje hakkında bilgi veren BİSİAD Başkanı Osman Akın, dünyanın en değerli 5 firmasından 3 tanesinin yazılım firması olduğunu belirterek, bu projeye 1,5 yıl önce başladıklarını dile getirdi. İlk çalışmalar sonucunda Yazılım Vadisi'nin yerinin neresi konusunda araştırma yaptıklarına işaret eden Akın, "Toplantı yaptık ve Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin en uygunu olduğunu gördük. Burada büyük bir alanımız var. 480 dönüme yakın bir alan. Bu alan Yazılım Vadisi için doğru bir yer. Yazılım Vadisi Projesi kümelenme üzerine yapılacak. Birçok geliştirme bölgelerinde, kapasitenin yüzde 50’nin üzerinde yazılım firması var" dedi.

YAZILIM FİRMALARININ ENVANTERİ ÇIKARILACAK
Yazılım Vadisi'nin çok geniş bir kavram olduğunu, bunu bir proje ile hayata geçirmenin mümkün olmadığını ifade eden Akın, "Uzun bir yoldan bahsediyoruz. Öncelikle yazılım firmalarımızın bu kümelenmesini cazip hale getirecek bir çalışma başlattık. BEBKA’nın kapsama alanındaki bilişim firmalarının envanteri çıkarılıyor. Önümüzdeki hafta bu firmaların 42 maddelik anket çalışmasını yapacağız. Firmaların detayları araştırılacak. Bu sahip olduğumuz envanteri de web portalı üzerinde ortaya çıkartacağız. Firmaların ürün ve çalışma gücünü burada göreceğiz" şeklinde konuştu.

"ÇEVRECİ BİR SEKTÖR"
Yazılım Vadisi Projesi'nin Bursa için önemli bir fırsat olduğunu kaydeden Akın, sektörün çevreci özelliğinden bahsederek şöyle devam etti:
"Nitelikli iş gücü istihdamı sağlayacağız. Bursa’da genelde tekstil, makine sanayisi var. Bunlar yoğun sanayiler. Yazılım sanayisi son derece çevreci bir sektör. Aynı zamanda yerli yazılım son derece önemli bir kavram. Türkiye’nin milyarca doları, yabancı yazılımlara gidiyor. Savunma sanayisi de önemli. Bu sektör stratejik. Bu yazılım vadisi ile savunma sanayi kümelenme çalışmasının alt kümesi de sağlanmış olacak. Bu proje ile firmalarımızın uluslararası rekabette de güçlerine güç katacaktır."

"YAZILIM KÜTÜPHANESİ KURACAĞIZ"
Programda söz alan Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ise, projenin hayata geçeceği ULUTEK’te 100’e yakın Ar-Ge şirketi olduğunu, burada 700 Ar-Ge personelinin istihdam edildiğini belirterek, "ULUTEK'in doluluk oranı yüzde 95. Böylece bu bölgede özellikle de yazılım ile ilgili kütüphane alanları oluşturacağız. Toplantıların yapılacağı konferanslar yapılacak. Yazılımla ilgili kütüphane olması şart. Bu Türkiye’de ilkler arasında girecektir. ULUTEK bölgesinin, yazılım şirketleri için cazibe merkezi olacağına inanıyorum. Projenin doğru olduğundan eminim" dedi.

KARALOĞLU: "BURSA'DA SANAYİNİN DÖNÜŞMESİ LAZIM"
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, bilişim denince akla donanım, iletişim ve yazılım geldiğini dile getirdi. Bursa olarak stratejik bir sektörün yazılım kısmında var olmaya karar verdiklerini anlatan Karaloğlu, "Bu sektörün kentte geliştirme konusunda stratejik bir karar verildi.

Bu tamamen doğru bir eylem. Bursa, bir sanayi kenti. Sanayinin dönüşmesi lazım. Bursa sanayisi biraz daha ileri teknoloji, katma değeri daha yüksek olan ürünler üreten bir sanayiye dönüşmeli. Bunun yollarından birisi de bilişim, yani yazılım sektörüdür. İyi bir imkan doğdu. Yazılım noktasında Bursa, iyi bir noktaya gelir diye temenni ediyoruz" açıklamalarında bulundu.

MİLLİ YAZILIM VURGUSU
Kocaeli'nde çalışmaları süren Bilişim Vadisi'nin Bursa'ya kurulacak olan Yazılım Vadisi ile önümüzdeki yıllarda entegre olabileceğini kaydeden Karaloğlu, "Türkiye’nin hedefleri var. Belki biz ve Kocaeli, önümüzdeki günlerde entegre olabiliriz. Bunlar ülke için de bütünün parçalarını oluşturacak. Yazılım çok önemli. Donatı üretmiş olmanız, bunun sizin olduğu anlamına geliyor. F-16 uçaklarını biz ürettik. Zannettik ki uçaklarımız var ama halbuki uçaklar bizi dost ve düşman tanıyor çünkü onların yazılımı çok farklı. Milli gemimizde de aynı sıkıntı var. Siz radar sistemini üretirsiniz ama orada dost ve düşman tanımlarını siz koymadıysanız başka bir ülkenin yazılımını kullanırsanız. Yazılım milli güvenlik meselesidir. Onun için mutlaka milli yazılımımızı oluşturmamız lazım. Sadece sanayide değil, her sektörde milli yazılım firmalarımız oluşması gerek. İş birliğine ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA