(haber Özel) Engelli Nine, 100 Yaşında Kimlik Çıkarmak İstiyor

Iğdır’da 100 yaşındaki engelli Zahide nine, çocukluğunda yok sayılarak elinden alınan kimliğini yeniden çıkararak engelleri aşmak istiyor.

(haber Özel) Engelli Nine, 100 Yaşında Kimlik Çıkarmak İstiyor

14 yaşında sevdiğine kaçan Zahide nine, ailesinin kendisini reddetmesi nedeniyle yıllarca kimliksiz yaşadı. Babası ve aşireti tarafından ölü olarak kabul edilen yaşlı kadın, kendisine yasak kılınan Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Sarısulak köyünü unuttu. Kendini Kürtçe ifade eden Zahide nine, henüz 14 yaşında iken ailesi kendisini sevmediği birisine verince akrabası olan sevdiğine kaçtığını anlattı. Zahide nine, şu anda hayatta bulunmayan eşine kaçtığında kimliğini alamadığını, o gündür bu gündür kimliksiz yaşadığını belirtti

Yaşlı kadının gelini Mukaddes Onur, Zahide ninenin bacaklarından sakat olduğundan ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirtti.

Onur, “Nine küçük yaşta eşine kaçmış, ondan sonra ailesi bir daha ne aramamış ne sormuş ne de evlerine gitmesine izin vermiş, yani reddetmişler. Aşiret artık onu ölü saymış, kimliğini de vermemişler” dedi.

DOĞURDUĞU 3 OĞLU KUMASININ ÜZERİNE KAYDEDİLDİ
Zahide ninenin kocasının bir evlilik daha yaptığını ifade eden Onur, “Zahide ninenin kimliği olmadığından diğer eşine resmi nikah yapmış. Zahide nine 3 erkek çocuk doğurmuş. Bu çocuklar, biri benim kayınpederim olan oğulları ninemin kumasının üzerine kaydediliyor. Kimlik çıkarmadığı için doğal olarak resmiyette yok sayılan ninenin evlatları da resmiyette onun evlatları olarak görülmedi” şeklinde konuştu.

“DOKTORA GİDEMİYOR”
Maddi imkansızlıklardan dolayı nineyi doktora götüremediklerini anlatan Onur, “Kimliği olmadığından hastaneye giriş yapamıyoruz. Özel doktorların da muayene ücreti bize fazla geliyor. Hasta olduğundan ağrılarını ağrı kesiciler vererek geçiştiriyoruz. Şu anda 2 bacağı da tedavi edilemediğinden dolayı sakat. Devletin yaşlı ve yatalaklara verdiği hiçbir imkandan kimliği olmadığı için faydalanamıyor. İşte ben baktığım kadar bakabiliyorum. Burada yetkililerden isteğimiz bize yardımcı olmalarıdır. Kimliğinin çıkarılıp devletin verdiği maddi ve manevi yardımlardan faydalanmasını istiyoruz” dedi.

Yaşlı kadının dünürü Emine Kaya ise, “Ben kendisini 11 yıldır tanıyorum. Kimliği yok, ailenin maddi imkanları da yok. Tedavi göremiyor. Kızım ona bakıyor. Kimse bir şey vermese o şekilde yatıyor. El tutmuyor, ayak tutmuyor, dili yok, bazen dengesi de gidiyor. Kimlik de yok. Burada devletimizden ricam, bir an evvel buna bir kimlik çıkarsınlar. Bu yaşlı ve düşkün kadına yardımcı olsunlar. Bakın günahtır, bacakları şişmiş, ameliyat olacak, kimliği yok ki ameliyat olsun” diye konuştu.

Kaynak: İHA