Trakyaka Kalkınma Kurulu Toplantısı Yapıldı

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreter Vekili Mehmet Karaman, "Birçok konu eski dönemlerde devletten bekleniyordu. Kalkınma devlet politikalarıyla yada devletin direkt olarak o işe girmesiyle olabileceği yönünde bir algı vardı. Artık bu bakış açısı dünyada kırılıyor" dedi.

Karaman, Kırklareli Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, kalkınma ajanslarının yapmış oldukları çalışmaları önemsediklerini söyledi.

Kalkınma kurullarının danışma niteliğinde ajansın bir organı olduğunu ifade eden Karaman, şöyle devam etti:
" Birçok konu eski dönemlerde devletten bekleniyordu. Kalkınma devlet politikalarıyla yada devletin direkt olarak o işe girmesiyle olabileceği yönünde bir algı vardı. Artık bu bakış açısı dünyada kırılıyor. Kalkınma olgusu günümüzde değişik bir form geçirdi. Artık kalkınma denince 3 temel nokta ortaya çıkıyor. Bu ön plana çıkan noktalardan bir tanesi iş birliğidir. İş birliğinin geliştirilmesi farklı adlarda artık hep karşımıza çıkar oldu. İkinci bir konu ise yerelleşmedir. Yerelleşme artık merkezi idareden ziyade yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve yereli fikirleri dikkate alınarak kalkınmanın yerelde başlatılmasıdır. Üçünce temel nokta ise sürdürülebilirlik kavramıdır."
-"Çevre ihmal edilmemeli"
Kalkınmayla birlikte çevrenin de ihmal edilmemesi gerektiğini bildiren Karaman, şöyle devam etti:
"Geldiğimiz döneme kadar ki süreçte birçok ülkede bu kavramlar çoğu zaman ihmal edildi. Kalkınmanın sadece ekonomik boyuta indirgenmiş olarak düşünüldü. Ekonomik olarak gelişmek kalkınma olarak nitelendirildi. Aslında ekonomik gelişmeyle birlikte insanların ve toplum gelişimi, çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması da önemli konulardır. Dolayısıyla ekonomik olarak kalkınırken, yanında bu tür insani kalkınmayı da ve çevresel değerlere saygıyı da beraberinde getirmemiz gerekiyor."
Ajansların yeni kalkınma modelleri konusunda öncü bir kuruluşlar olduğunu anlatan Karaman, "Toplumda, yerelde, bölgelerde iş birliğini geliştirmek, koordinasyonu sağlamak, kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak, yerellerin görüşlerini almak ve bu görüşleri raporlayarak merkezi idareye iletmek şeklinde birçok fonksiyonu yürütmek şeklinde kuruldu. Kalkınma Kurulu çalışmalarını önemsiyoruz. Umuyoruz ki bundan sonraki dönemlerde kalkınma kurulunu daha etkin hale getirir ve bölgemizi daha ileriye götürebiliriz" diye konuştu.

Kalkınma Kurulu Başkanı Turhan Altıntel de, 2014 ve 2023 bölge planının hazırlıklarının yapıldığını belirtti.

Hazırlanan plan ile Trakya Bölgesi'nin 10 yıllık yatırımlarına yön verilmesinin hedeflendiğini vurgulayan Altıntel, "Ajansımız kurulduğu yıldan bu yana çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Özellikle ajans verdiği mali destekler yönüyle çok önemli bir kurum. 2010 yılından bu güne kadar bölgemizdeki Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'ne 35 milyon lira projelere kaynak sağladı." dedi.

Kaynak: AA