Kadın Sorunlarına Bilimsel Çözüm Aranacak

Namık Kemal Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, (NAKSAM) Müdürü Doç. Dr. Gülen Özdemir, bölgedeki kadın sorunlarına yönelik olarak bilimsel araştırmalar ve incelemeler yapmak, çözüm önerileri geliştirmek için yola çıktıklarını söyledi.

Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezi geçen yıl kurulduklarını ve ilk olarak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü başta olmak üzere diğer ilgili kurumları davet ederek bölgede neler yapabileceklerini görüştüklerini belirtti.


İlgili kurumların, uygulamadaki eksiklikleri, sorunları bildiklerini ifade eden Özdemir, şöyle konuştu:
"Biz de bilimsel anlamda onlara destek olmak amacıyla böyle bir toplantı yaptık. Daha sonra Dünya Kadınlar Günü'nde, uluslararası kooperatifçilik ittifakı üyelerinden Anna Santamaki'yi getirdik. Bize, kadın eşitliği ve kooperatifçilik konusunda konferans verdi. Uluslararası anlamda ilk bilimsel etkinliğimizi yaptık. Zaten amaçlarımız arasında bu konudaki uluslararası ve ulusal kuruluşlarla işbirliği yapmak ve çeşitli projeler geliştirmek de vardı. Bunlardan birini gerçekleştirmiş olmaktan son derece mutlu olduk."

- "Kadın kooperatifleri kurulmalı"

Özdemir, kadınların sorunlarının çoğunluğunun ekonomik kaynaklı olduğunu söyledi.

Kooperatiflerin sorunun çözümü konusunda önemli rol oynayabileceğini belirten Özdemir, şöyle devam etti:
"Bu konuda ülkemizde de son zamanlarda çok güzel gelişmeler var. Biz de böyle bir konuya dikkat çekmek amacıyla bir toplantı düzenledik. Bölgedeki kadın sorunlarına yönelik olarak bilimsel araştırmalar ve incelemeler yapmak, çözüm önerileri geliştirmek için yola çıktık. Bilimsel anlamda bu tür inceleme yapan bir kurumun eksikliğini her zaman hissettiğimiz için biz de üniversitemizde böyle bir merkez kurmak istedik."
Özdemir, Tekirdağ T Tipi 1 Nolu Cezaevi'ndeki psikologlardan gelen talep üzerine, cezaevinde anneleriyle kalan çocuklar için tiyatro etkinliği düzenlemeye karar verdiklerini ifade etti.

Oyunda öğrencilerinin rol alacağını vurgulayan Özdemir, "Moral olsun diye öğrencilerimiz orada bir tiyatro gösterisi yapacak. Bu da bizi oldukça memnun eden bir çalışma oldu" dedi.

Özdemir, çalışmaları kapsamında, kadın sorunlarına yönelik olarak hazırladıkları bir projeyi Dünya Bankası'na sunduklarını, ilerleyen dönemde de üniversitede kadın çalışmaları ana bilim dalı kurmak istediklerini kaydetti.

Kaynak: AA