Ege'nin Kadın Balıkçıları

Datça ve Bozburun yarımadalarında sayıları 100'ü bulan kadın balıkçılar, mesleklerine devam edebilmeleri için Ege'nin Kadın Balıkçıları Projesi ile destekleniyor.

"Ege'nin Kadın Balıkçıları: Datça-Bozburun Yarımadası Projesi" kapsamında Akdeniz Koruma Derneği tarafından Marmaris'in Bozburun beldesinde, yarımadadaki kadın balıkçılar için eğitim düzenlendi.

Bir gün süren ve 70 kadın balıkçının katıldığı hızlandırılmış eğitim programında Ege Üniversitesinden gelen akademisyenler sunumlar yaptı. Eğitimin ardından balıkçılıkta 30 yılını doldurmuş kadınlara plaket verildi.

Ayrıca tüm katılımcılara ihtiyaç duydukları ekipmanlar hediye edildi.
Proje sorumlularından Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Huriye Göncüoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve GEF Küçük Destek Programı tarafından yürütülen "Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" ve Vehbi Koç Vakfı tarafından destek verilen "Kadın Balıkçılar Projesi"nin 2013 yılının Mart ayında başladığını söyledi.

- "Resmi hiç bir kayıtları yok"
Projeyle kadınların sesi olmayı amaçladıklarını dile getiren Göncüoğlu, şöyle konuştu:
"Türkiye'de kadın balıkçılar var, denize emek veriyorlar ama maalesef resmi olarak hiçbir kayıtları yok. Yurt dışında olduğu gibi kadın balıkçılara özgü politikalar geliştirilsin istiyoruz. Kadın balıkçı demek aynı zamanda bir aile demek. Geleneksel balıkçılığın devamını sağlayan kadın balıkçılar. Onlar bilfiil balıkçılığın içinde, zorluklarla mücadele ediyor. Eskisi gibi fazla balık avlayamıyorlar ve gelirleri giderek düşüyor. Bu kadınların desteğe ve yardıma ihtiyacı var."
Datça ve Bozburun yarımadalarında 100'ü aşkın kadın balıkçı bulunduğuna dikkati çeken Göncüoğlu, bunlardan 70'inin düzenli olarak balığa çıktığını kaydetti.

Bozburun'da balıkçılık yapan kadınlar ise denizde eskisi kadar balık olmamasından ve ağlarının balon balıkları ve yunuslar tarafından parçalanmasından dertli.
Yasak olmasına rağmen geceleri ışıklarını kapatarak körfezlerine giren büyük balıkçı gemilerinin trolle avlandıklarını ifade eden kadınlar, bundan dolayı denizde balık kalmadığını dile getirdi.
Düzenli olarak balığa çıkarak aile ekonomilerine katkı sağlamaya çalıştıklarını anlatan kadın balıkçılar, söz konusu proje sayesinde mesleklerini devam ettirebileceklerini kaydetti.

Kaynak: AA