Bolu'da Yaban Hayvanları, 5 Yılda Yüzde 20 Arttı

Bolu Orman ve Su İşleri Müdürü Sezgin Akay, Yedigöller Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda yaklaşık 700 kızıl geyik, bin karaca, 2 bin 500 yaban domuzu ve 200 ayı tespit ettiklerini belirterek, "Bundan 5 sene önceki envanter sonuçlarıyla şimdikiler arasında yaklaşık yüzde 20 artış söz konusu" dedi.

Akay, AA muhabirine, kentin yüzde 65'inin ormanlarla kaplı olduğunu, il sınırlarında çok çeşitli yaban hayvanları bulunduğunu söyledi.

Kızıl geyik, karaca, ayı, yaban domuzu, tilki ve çakal gibi hayvanların yaşamlarına devam ettiğini anlatan Akay, şunları kaydetti:
"Bolu'da yaban hayatı koruma ve geliştirme sahası olarak ayırmış olduğumuz 3 önemli noktamız var. Bunlardan bir tanesi Göynük Kapıdağı Ormanı, birisi Abant, biri de Yedigöller Milli Parkı'nın etrafını kaplayan, 7 bin hektarlık Yedigöller Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası. Her yıl Yedigöller Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahamızda uyguladığımız metotla envanter çalışması yapıyoruz. Böylelikle yaban hayvanlarının sayısı ve yoğunluğundaki artış ve azalışları tespit etmeye çalışıyoruz."
Yedigöller Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda 700 civarında kızıl geyik, bin civarında karaca, 2 bin 500 civarında yaban domuzu ve 200 civarında ayı olduğunu envanter çalışması sonucunda belirledik. Bundan 5 sene önceki envanter sonuçlarıyla şimdikiler arasında yaklaşık yüzde 20 artış söz konusu."
- "Hayvanların acil beslenmelerine yardımcı oluyoruz"
Yaban hayvanlarındaki artışı yoğun koruma çalışmalarıyla ilişkilendiren Akay, köy tüzel kişiliklerinden de koruma hizmeti aldıklarına dikkati çekti.
"Bu kapsamda 3 köyden yaban hayatının korunması için hizmet alıyoruz" diyen Akay, "Tabii köylüler de sahaya sahip çıkıyor ve koruyor. Bunun karşılığında da bizden ücret alıyorlar. Bütün bu koruma çalışmalarının etkisinde sahada bulunan kaçak avcılığı ciddi manada engelledik. Bir diğer faktör de kış mevsiminde yapılan yemleme faaliyetleridir" ifadesini kullandı.
Her yıl kış mevsimi öncesinde yem, saman ve buğday gibi besleyici takviye besinler stokladıklarını dile getiren Akay, "Kışın çetin geçtiği bölgelerde saman ve yem takviyesi yaparak, hayvanların acil beslenmelerine yardımcı oluyoruz. Hafta içinde, geyik, karaca ve ormanda mahsur kalan diğer yaban hayvanlarıyla ilgili böyle çalışma yaptık. Kış şartlarının ağır devam etmesi halinde yine kuşlar için de bu şekilde beslenme takviyeleri yapmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Bolu'nun av turizmi konusunda da aktif olduğunu belirten Akay, özellikle yaban domuzu avlamak isteyen avcıların bölgedeki ormanları tercih ettiğini vurguladı.
Akay, Batı Karadeniz ormanlarındaki yaban domuzlarının diğer illerde bulunan yaban domuzlarına göre çok daha gelişmiş olduğunu kaydederek, "Bolu ve civarında bulunan yaban domuzları diğer illere göre çok daha iri ve ciddi cüsseye sahip. Aynı zamanda da 'trofe' değeri olan azı dişleri çok daha büyük. Yaban domuzu avındaki asıl faktör yani avcının istediği diş. Bolu'ya yaban domuzu avlamak için dünyanın her tarafından özellikle de Almanya, Portekiz ve Fransa gibi ülkelerden Bolu'ya yaban domuzu avlamak çok sayıda yabancı avcı geliyor" diye konuştu.

Kaynak: AA