Suriyeli Misafirler İçin '6. Bölgesel Müdahale 2014 Planı”

AFAD Başkanı Fuat Oktay, “2014 için özellikle, 2014 yılı sonu itibariyle Türkiye’de yaklaşık 1.4 milyon mültecinin bekleniyor olduğu rakamı aslında bize AFAD olarak da, Türkiye olarak da, ilgili kurum ve kuruluşlar olarak da çok ciddi yükler getirecektir” dedi.


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından hazırlanan ‘Suriyeli Misafirler İçin 6. Bölgesel Müdahale Planı’ Swiss Otel Ankara’da sunuldu. 2014 yılı için yol haritası niteliği taşıyan planının sunulacağı toplantıya AFAD Başkanı Dr. Fuat OKTAY, Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü ve Büyükelçi Basat Öztürk, BMMYK Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor katıldı.

Daha fazla çalışmamız gerektiğini gösteren bazı istatistiklerin olduğunu belirten AFAD Başkanı Oktay, “Bu planın 4 ve 5’i de vardı. Bugün 6’ıncısını çalıştığımız ve aslında 6’ıncısını ilan ettiğimiz bir plan. BM’nin 6’ıncısını ilan ettiği bir plan. 1’incisinde 2012 yılını kapsayan 1,2 ve 3’üncü bölgesel müdahale planlarında toplam bütçe 488 milyon dolar. Türkiye için istenen form 76 milyon dolar. Gerçekleşen fon bunun çok çok altında. 2013 yılını kapsayan 4 ve 5’inci bölgesel müdahale planlarında toplam finansman, beklenen toplam finansman 2.9 milyar dolar. Bu oranın yüzde 69’u gerçekleşiyor. 2 milyar dolar aslında hiçte fena bir rakam değil yüzde 69 veya 70’in gerçekleşmesi olayı. Türkiye için planlanan miktar 372 milyon dolar ama bugün itibariyle gerçekleşen rakam, bizim kayıtlarımızda 80 milyon dolar” şeklinde konuştu.

“TOPLAM 6’INCI PLANDA FONLANMASI PLANLANAN MİKTAR, 4.2 MİLYAR”
2014 yılı için ilan edilen 6’ıncı planda fonlanması gereken miktarı anlatan Oktay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Toplam 6’ıncı planda fonlanması planlanan miktar, 4.2 milyar. Türkiye için planlanan fon miktarı 522 buçuk milyon dolar. 2014 için özellikle, 2014 yılı sonu itibariyle Türkiye’de yaklaşık 1.4 milyon mültecinin bekleniyor olduğu rakamı aslında bize AFAD olarak da, Türkiye olarak da, ilgili kurum ve kuruluşlar olarak da çok ciddi yükler getirecektir. Çok daha fazla çalışmamızı gerektirecektir ama bir o kadar da bu salonda bulunan arkadaşlarımız açısından da BM’nin tüm birimleri açısından bunu söylüyorum. Burada bulunan ülkelerin sayın büyükelçileri açısından da aynı çerçevede ve STK’lar çerçevesinde çok daha yoğun çalışmamız gerektiğini, bu insanların ihtiyaçlarının karşılanması anlamında böyle birde sorumluluk yüklüyor bize.”

“206 BİN BUGÜN İTİBARİYLE KAMPLARDA OLAN MİSAFİRLERİMİZİN SAYISI AMA KAMPLARIN DIŞINDA NEREDEYSE BUNUN İKİ KATINDAN FAZLA BİR SURİYELİ’NİN BARINDIĞINI BİLİYORUZ”
Oktay, ayrıca Türkiye’de kamplarda olan misafirlerle ilgili, “206 bin bugün itibariyle kamplarda olan misafirlerimizin sayısı ama kampların dışında neredeyse bunun iki katından fazla bir Suriyelinin barındığını biliyoruz. İlk etapta daha çok sınır illerimizde olan bu barınma yoğunlaşma olayının, artık daha iç içerideki şehirlerimize doğru geldiğini yine illerimizdeki valiliklerimizden aldığımız bilgiler çerçevesinde biliyoruz” diye konuştu.

Sahadaki kamplarda yapılan hizmetlere de değinen Oktay, şunları söyledi:
“21 faal kampımız var bugün itibariyle. Farklı 11 şehrimizde. Yine bunun dışında 2 tane kampı da şehirlerde yaşayan, kampların dışında yaşayan Suriyeliler için özellikle barınma sıkıntısı yaşayanlar, barınma imkanı bulamayanlar, yine medyadan gördüğümüz kadarıyla parklarda, bahçelerde, sokaklarda kaldığı şeklinde medyadan yoğun, farklı yerlerden geri bildirim alıyoruz. Onun için biz yaklaşık 30-40 bin kişilik bir rezervasyon oluşturduk kamplarımızda. Tüm bu şehirlerimizde kalan, ev bulamayan, yerleşme yeri bulamayan ama şartları da uygun olmayan tüm Suriyelileri biz kamplarımıza davet ettik ve bu hafta itibariyle de bunu bütün valiliklerimize talimat olarak sayın Başbakan Yardımcımızın da imzasıyla gönderiyor olacağız. Kamplarımızdaki hizmetlerimiz yine uluslar arası standartların, yine BM’deki arkadaşlarımızın geri bildirim çerçevesinde bunu söylüyoruz. Ziyaret eden misafirlerimizin verdiği geri bildirimlerden bunu söylüyoruz. Uluslar arası standartların üzerinde bir hizmet sunuyoruz. Yani tabi ki nihayetinde bir kamp hayatı lüks bir hayattan bahsetmiyoruz ama özellikle kaybetmememiz gereken yeni bir genç jenerasyon olduğunu biliyoruz. Çocuklarımızı kaybetmek istemiyoruz. Oradaki çocuklarda yine bizim çocuklarımız. 50 bine yakın çocuğumuz şuanda kamplarda eğitim görüyor farklı sınıflarda. Aynı şekilde yetişkinlerimiz de biz kaybetmek istemiyoruz. Kamplarda yine bu anlamda yetişkin eğitimleri çerçevesinde 30 bine yakın yetişkin eğitimleri vermiş durumdayız.”

“ŞUANA KADAR 2 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE BİR MALİYETİ VAR TÜRKİYE’YE”
2 milyon kişiye sağlık hizmeti verdiklerini de kaydeden Oktay, “Kampların dışına çıktığımızda problemlerimiz var. Kamplarda verdiğimiz iyi hizmet ne yazık ki kampların dışında da benzer bir hizmetin verildiği şeklinde bir yanlış algılamaya sebebiyet verdiği için uluslar arası camiadan yeterince özellikle kamp dışında kalanlar için yeterince destek alamıyoruz. Kamplarımızdaki yürütülen hizmetlerin de tabi ki bir maliyeti var. Şuana kadar 2 milyar doların üzerinde bir maliyeti var Türkiye’ye. Hizmetlerin iyi gitmesi, işlerin iyi gitmesi Türkiye’nin bu anlamda uluslar arası camiadan yeterince destek alamamasına ne yazık ki sebep oluyor. Buda bizi üzüyor” ifadelerini kullandı.

Kamp dışındakilere de aynı sağlık hizmetini sunduklarını belirten Oktay, bir kapasite probleminin oluştuğunu söyleyerek, şunları kaydetti:
“Birincil amacımız, bizim sağlık boyutunda kapasiteyi arttırıyor olmak. İkincil amacımız yine kampların dışında kalan Suriyeliler içerisinde de çocukların, yeni bir jenerasyonun kaybolmasını önleyecek faaliyetlerin yoğunlaştırılmasıyla alakalı eğitim tesislerin oluşturulması, eğitim kapasitesinin oluşturulmasını sağlamak. Bunun ötesinde de yine kampların dışarısında kalanlara bir şekilde hem günlük temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri boyutta da bir destek sağlamanın yolunu araştırıyoruz. Bunu da yine Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile birlikte bir proje üzerinde çalışıyoruz. Eğer bunu da başarabilirsek,bununla ilgili donörlerimiz olursa, sponsorlarımız olursa böyle bir hizmet ciddi anlamda bizi güçlendiriliyor olacak.”
Konuşmaların ardından toplantı, AFAD ile ilgili kısa filmlerin gösterimiyle devam etti

Kaynak: İHA