Gaün Üniversite-sanayi İşbirliğinde Model Olacak

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Gaziantep Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Toplantısı’nda konuşan Bakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, "Ürüne yönelik yapacağımız çalışmaları, orta üstü ve yüksek teknolojiye yönelik yoğunlaştırırsak, 2023'teki 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmamamızın hiçbir nedeni, hiçbir gerekçesi yok" dedi.

Gaün Üniversite-sanayi İşbirliğinde Model Olacak

Toplantının amacının, kamu, üniversite ve sanayinin bir araya gelip, ülkenin kalkınması ve hedeflerine ulaşması noktasında birlikte neler yapılabileceğini görmek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aslan, Türkiye'nin verimlilik düzeyini artırması gerektiğini ifade ederek, "Son açıklanan rakamlara göre sanayide kapasite kullanım oranı yüzde 75. Yani cebinizde 100 lira var ama 75'ini kullanıyorsunuz. Bu yeterli değil. Kapasite kullanım oranını artırmamız gerekiyor" dedi.

Yüzde 75 kapasite kullanım oranıyla Türkiye’nin geçtiğimiz yıl 152 milyar 500 milyon dolar ihracat yaptığını anımsatan Aslan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu kapasitenin, yüzde 80'in üzerindeki bir rakamla çalıştığını düşünürsek ve ürüne yönelik yapacağımız çalışmaları, orta üstü ve yüksek teknolojiye yönelik yoğunlaştırırsak, 2023'teki 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmamamızın hiçbir nedeni, hiçbir gerekçesi yok. Her durumda o rakamlara ulaşılacaktır. Tek bir şeye ihtiyacımız var; kamunun, üniversitenin, sanayinin iletişimini ve etkileşimini ürün bazında artırmak. Bunun için akademisyen ve öğrencilerimizden daha çok proje bekliyoruz. Gaziantep Üniversitesi’nin de bu anlamda bir model olacağına inanıyorum.””
Gaziantep Valisi Erdal Ata da konuşmasında, Türk sanayisinin kendi teknolojisini üretmesi konusunda üniversite-sanayi işbirliğinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Kalkınmanın ve refahın artırılması yolunda atılan adımların kalıcı ve sürdürülebilir olması, küreselleşen dünya pazarında rekabet imkânlarının artırılması, bilim ve teknolojinin tüm imkânlarının sanayicilerimizin istifadesine sunulması gerekmektedir" dedi.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş ise sanayi-üniversite ve kamu işbirliğinin Türkiye için hayati önem taşıdığını vurguladığı konuşmasında Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasının bu üç gücün birlikteliğinin sağlanmasıyla mümkün olabileceğini dile getirdi. Vali Demirtaş, “Üniversite bilgiyi üretip, sanayici bu bilgiyi uygularsa kalkınma gerçekleşir. Onun için bilgiye kıymet verilmeli, bilgi talep edilmeli ve doğru kullanılmalıdır. Ancak bu şekilde ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırabiliriz" diye konuştu.

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt Türkiye’de çeşitli bakanlıklara bağlı 20’ye yakın kuruluşun Ar-Ge çalışmalarına destek verdiğini dile getirdi. Uzkurt, üniversitelerin yeterli sayıda proje üretmemesinden yakınırken, “Maalesef proje üretmesini beklediğimiz akademisyenlerimizden ancak yüzde 1 oranında proje geliyor. Gaziantep Üniversite de azımsanmayacak sayıda SANTEZ Projesi desteklendi. Ümit ediyorum bu rakam daha da artacak” dedi.

Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Danışmanı Prof. Dr. Ulvi Şeker’in moderatörlüğünde düzenlenen "2023'e 10 Kala, Ar-Ge ve Yenilikte Gaziantep, Adıyaman, Kilis” konulu panelin ilk konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Gaziantep’in Türkiye’yi taşıyan, kemik bir ekonomik yapısı olan kentlerin başında geldiğini vurguladı. Gaziantep’in 173 ülkeye ihracat yapmasına karşın, Türkiye gibi ileri teknoloji ürünlerinin üretiminde alt sıralarda yer aldığını vurgulayarak şunları söyledi, “Avrupa’da üniversitelerin binlerce şirkete ortaklıklarını görüyoruz. Biz de o seviyeye gelebilmek için ileri teknoloji gerektiren inovatif ürünler ortaya çıkarmamız gerekiyor. Eğer akademinin bilgisini ürünün içine gömemezseniz, dünyanın gerisinde kalırsınız. Biz üniversite bazında bunları yapmaya çalışmışız. Hükümet bunu desteklemek için her türlü desteği veriyor. Benim de katıldığım toplantılarda Sayın Başbakan bu konuda her türlü opsiyona açık olunduğunu defalarca söyledi.

Gaziantep Üniversitesi olarak biz kabuğumuzu kırdık. GAÜN ile sanayinin işbirliği noktasında aramızdaki cam duvarı, çay içmekle başlayarak kırdık. Ama bugüne kadar bu yapılmadı? Niye üniversite- sanayi iş birliğinin altı doldurulamadı? Benim hocam, “Bende bilgi var. İsterse sanayici gelir benden bilgi alır, vaktim müsaitse oturur konuşuruz” diyor. Sanayiciye bakıyorsunuz, ‘Benim param var. Üniversiteye mi muhtacım? Paramı verir yurt dışından alırım’ diyor. Bir gurur dansı yapılıyor. Oysa ikisinin de işine gelecek. Türkiye’de kaynak sıkıntısı yok. Başta Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli kuruluşlar kaynak aktarıyor araştırmalara. Teknoloji Transfer Ofisimiz aralıksız çalışıyor. Eminim, bu sene verilecek desteklerle şaha kalkacak. Biz öğrencilerimize naylon staj yaptırmıyoruz. İntörnlük ile sanayicinin istediği elemanı yetiştiriyoruz. İntörnlük yapanların yüzde 80’i tezkere bıraktı. Bu yönüyle Gaziantep Üniversitesi Türkiye’ye örnek oldu. Kamu artık uyandı. Akademinin, sanayicinin biraz silkinmesi lazım. Bu arada, Ar-Ge yapan akademisyenlerin de desteklenmesi gerekiyor.”
Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Özpolat, 2023’de Türkiye’ye örnek olacak, inove, katma değerli, yenilikçi ürünler üreten bir üniversite-sanayi kenti olmayı hedeflediklerini belirttiği konuşmasında, “Amacımız gümrüğü bulunan dünyanın 187 ülkesine ihracat yapan, 350 bin kişiye istihdam olanağı sağlayan, en az 20 uluslararası markası olan bir Gaziantep’i üniversitelerimizle işbirliği yaparak ortaya çıkarmak” dedi.

Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Andan Kıssa ise konuşmasında, kent ve ülkelerin gelişmesinde sanayi ve üniversitelerin ortak vizyon paylaşımının önemine işaret ederek, “Gaziantep’in her alandaki başarısın bunda da göstereceğine olan inancımız tam” dedi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz da, yeni kurulan üniversitelerin projeleri konusunda değerlendirici kuruluşların daha empatili olmaları gerektiğini savundu. Proje hazırlanıp sunulması aşamasında mevzuat engelinden yakınan Adıyaman Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu, salondaki öğrencilere, “Hayal kurun, kendinize hedef koyun, hayal ve hedeflerinizi hayata geçirin” çağrısında bulundu. Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü de konuşmasında, üniversiteleri gibi yeni kurulan üniversitelerin projelerinin desteklenmesi görüşünü belirtti.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Günenç ise, bölgede yüksek teknolojiye dayalı sanayi tesisinin bulunmadığını, bu konuda çalışma yapılması gerektiğini dile getirdi. Kilisli girişimci Necmettin Şekeroğlu da konuşmasında, şirketinin başarı hikâyesini anlattı ve üretimle Ar-Ge çalışmalarında ilgili kurumların koordineli çalışmasını beklediklerini kaydetti.

Kaynak: İHA