11. Etr Ödülleri Sahiplerini Buldu

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, siber güvenlik konusunun önemli olduğunun altını çizerek, “Bu alandaki gelişmelerin özel hayat açısından getirdiği sıkıntılar var.

Bu alandaki gelişmelerin düzenlemeleri iyi yapılamazsa, kişi hak ve özgürlükler açısından çok önemli sıkıntıları, özel hayatın gizliliği başta olmak üzere insanların hayatını karartma noktasında bir kısım kötü niyetlilere fırsat verdiğini ifade etmek isterim” dedi

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Türkiye Bilişim Vakfı’nın (TBV) ortaklaşa düzenlediği ‘eTR’ ödül töreni, TBMM’de gerçekleştirildi.

Ödül törenine TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz ve diğer konuklar katıldı.

TBMM Başkanı Çiçek törende yaptığı konuşmada, aile reislerinin bir zamanlar cebinde faturalarla gezdiğini, para yatırmak için kuyruklara girdiklerini hatırlatarak, “Vatandaşın kendisine hizmete mükellef devletten şikayeti siyasi partilerin en başında geliyor. Yeter söz milletin’, sözlerin nereden nereye geldiğine bakın. Ondan sonra bu duaların arkasında ne gibi çileler yattığına bakın. Bugün bunlar büyük ölçüde azaldıysa, bunun en önemli sebebi bu yöndeki çalışmalar, değişim, dönüşümdür” ifadelerini kullandı.

Çiçek, eğitim, sağlık hizmetleri bakımından siber güvenlik konusunun önemli olduğunun altını çizerek, “Bu alandaki gelişmelerin özel hayat açısından getirdiği sıkıntılar var. Bu alandaki gelişmelerin düzenlemeleri iyi yapılamazsa, kişi hak ve özgürlükler açısından çok önemli sıkıntıları, özel hayatın gizliliği başta olmak üzere insanların hayatını karartma noktasında bir kısım kötü niyetlilere fırsat verdiğini ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.

Bakan Yıldırım ise, bilgi toplumu olmak için zihin değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Bir hizmet elektronik ortamda verilmeye başladı.

Sonradan diyor ki ne olur olmaz ‘sen vatandaş, gel şu kağıtları doldur, imzala, makbuzu da al’ tekrar başa sarıyoruz, fiziki ortamda hizmet vermeye devam ediyoruz. Kamunun gücünün elden gideceği endişesidir. Kamu eğer vatandaşla karşı karşıya geldiğiniz zaman ortaya çıkar. Vatandaşı görmezseniz, sanal ortamda belgeler gidip gelirse fiyakamız azalır. Bu da bir zihinsel dönüşüme ihtiyaç gösteriyor” diye konuştu.

Aile kavramına yeni bir birey daha geldiğini söyleyen Yıldırım, internet ve cep telefonunun aile kavramı içine girdiğine dikkat çekerek şunları dedi:
“Bilgi toplumu hedefimize doğru hızlı adımlarla ilerliyoruz. En büyük tehdidimiz öngörüleri, zaman planlaması yapamıyoruz. 3 yıllığına hedef koyuyoruz. Altı ay sonra hedefi düzeltmek zorunda kalıyoruz. İşte bu da bilişimin sanallığından kaynaklanıyor. Bizim için zaman gündür, aydır, yıldır. Bilişimde zaman saniyenin yüzde biri, binde biridir.”
Bakan Yıldırım, yöneticilerin söylediklerini daha dikkatli söylemek zorunda olduklarını kaydederek, Türkiye 2023 yılı hedeflerine ulaşmak istiyorsa bilgi toplumunun bunun merkezi olması gerektiğini belirtti.

E imzayı 2004 yılında gerçekleştirdiklerini hatırlatan Yıldırım, daha fazla gelişmenin yaşanmasını beklediklerini ifade etti.

Siber güvenliğin ülke güvenliği kadar önemi olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldırım, Estonya, Gürcistan, İran gibi ülkelerde bunun örneklerini gördüklerini aktardı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker de, 2007 yılında en şiddetli kuraklığı yaşadıklarını belirterek, Ceylanpınar’da yer altında büyük su kaynakları tespit ettiklerini ve bir sahadaki en geniş, yüksek teknolojinin kullanıldığı model sulama sistemi kurduklarını aktardı. Bakar Eker, şöyle devam etti:
“Ceylanpınar’da sadece 200-250 kilogram kadar ürün alabiliyorduk. Her yıl ekiyoruz. Dekar başına 500-600 kilogram, yani dekar başına 5-6 kilogram ürün alabiliyoruz. Mekanizasyonla güçlendirdik. Geleneksel manada devlet işletmelerinin zarar etmeden de yönetilebileceğini ortaya koyduk. Doğru yönetim teknikleri ile gerçekleştirdik.”
TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, e-Devlet projelerinin kamu hizmetlerinin daha ucuz, hızlı ve etkin şekilde sunulabilmesine yarar sağladığını aktararak, “E-Devlet, iş yapış biçimlerini dönüştürerek ve sorunlar henüz büyümeden müdahaleye imkan sağlayarak verimliliği yükseltiyor ve sonuçta kamu kaynaklarının israf edilmesinin önüne geçiyor. eTR ödüllerinin projelerin tanıtımı ve farkındalık yaratma konusunda önemli bir girişim olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla eTR ödülleri için aldığımız her başvurunun, yeni geliştirilen her projenin bilgi toplumuna dönüşüm yolunda çok önemli katkı sağladığına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı ise şunları söyledi:
“Geçtiğimiz Temmuz ayında Avrupa Birliği, e-Devlet Kıyaslama Raporu’nu yayınladı. Rapordaki şu olumlu değerlendirmelerden memnunluk duyduk. E-devlet hizmeti sunan sitelere online erişilebilirlik oranları bakımından Türkiye yüzde 81 ile yüzde 74 olan AB ortalamasının üzerinde yer aldı. E-devlet hizmeti sunan sitelerin online kullanılabilirlik oranları bakımından ise ülkemiz yüzde 75 ile yüzde 70 olan AB ortalamasını geçti.”
E-Güven Genel Müdürü Can Orhun da yaptığı konuşmada, bilişim teknolojilerinin insanların hayatına katkılar sağladığına dikkat çekerek, “Bu paralelde, Türkiye’mizi küresel rekabette de bir adım daha ileriye taşıyacak ve verimliliği ülkemiz geneline yayacak olan itici güç bilişim teknolojileridir. E-GÜVEN olarak biz de, bu gücün bir parçası olmaktan son derece gururluyuz. Bilgi toplumu ve e-Devlet gibi kavramların ortak paydada olduğu ve başarılı e-Devlet projelerinin ödüllendirildiği bu özel organizasyonda e-dönüşüm uygulamalarının altın anahtarlarından biri olan ‘e-imza’ya, yani elektronik imzaya da değinmemiz çok yerinde olacaktır” ifadelerini kullandı.

SEFERİHİSAR'A ÖDÜL
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, kadınların iş, aş ve özgürlük kazanmasına yönelik proje olduğunu söyleyerek, “Kadınların ürettikleri ürünleri internet üzerinden pazarlama. Son derece basit, son derece kolay bir proje. Bu vesileyle 80 civarında kadın bir kooperatif kurdular. Bu kooperatif bünyesinde hem pazarlarda tezgah açıyorlar hem ‘Sefer Tası’ ismini verdikleri restoranı işletiyorlar hem de turşularını, salçalarını, Ege otlarını, yetiştirdiklerini satıyorlar, para kazınıyorlar” şeklinde konuştu.

Soyer, kadınlarla ilgili projelere devam edeceklerini belirterek, “Aslında projeler yaratıcılığımızın sınırları ile sınırlı. Çok sayıda proje geliştirmek mümkün. Önemli olan kadınımızın istihdam olanaklarını geliştirmek, sofrasındaki ekmeği büyütmek ve aynı zamanda toplum içindeki rolünü değiştirerek, özgürleşmesini sağlamak” ifadelerini kullandı.

Kamu Kurumlarına Yönelik Kategorilerde; ‘Kamudan Vatandaşa e-Hizmetler’ kategorisinde “Dışişleri Bakanlığı-e-Vize”; ‘Kamudan İş Dünyasına e-Hizmetler’ kategorisinde “Ekonomi Bakanlığı-Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS); Kamudan Kamuya e-Hizmetler’ kategorisinde ise “Sosyal Güvenlik Kurumu-Görüntü Paylaşım Projesi” projeleri ödül kazandı

Yerel Yönetimlere Yönelik Kategorilerde ise Büyük Ölçekli Belediye Kategorisi’nde “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi-Mobil Arıza Takip Sistemi”; Orta Ölçekli Belediye Kategorisi’nde “Yalova Belediyesi-Zamandan ve Mekandan Bağımsız Kamu Yönetimi (ZAMBAK); Küçük Ölçekli Belediye Kategorisi’nde “Seferihisar Belediyesi-Seferipazar e-Ticaret” projeleri ödüle layık görüldü.

Ayrıca ‘En İyi Gelişim Gösteren Proje’ ödülüne “Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü-Kamu Personel Harcamaları Yönetim Sistemi” projesi ile sahip oldu. Bu kategorilerin dışında modern devlet anlayışını destekleyen, şeffaflık, sosyal sorumluluk gibi ilkeleri benimsemiş uygulamalar arasından projesiyle TÜSİAD-TBV eTR Yürütme Kurulu tarafından Özel Ödül, “Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü-Ceylanpınar Sulama Projesi”ne verildi

Kaynak: İHA