Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi Hizmete Giriyor

Orman Genel Müdürlüğü'nün en büyük yatırımlarından biri olan Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'da gerçekleştireceği toplu açılış töreniyle hizmete gireceği bildirildi.

Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi'nin temelinin, 5 Kasım 2012'de Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından atıldığı ifade edildi. Merkezin ekolojik akıllı bina olma özelliği taşıdığı belirtilen açıklamada, cam ve ahşap ağırlıklı binanın kendi elektriğini de kendisi üreteceği aktarıldı.
Binanın, atıklarını da geri dönüştüreceğine yer verilen açıklamada, şöyle denildi:
"35 dekarlık bir alana inşa edilen Tıbbı Bitkiler Merkezinin etrafındaki teras ve seralarda, onlarca tür odun dışı ürün yetiştirilecek. Tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtılacağı ve ekstrelerinin çıkartılacağı tesis çok amaçlı kullanılacak. Merkez, bilim insanlarından öğrencilere, sanayicilerden orman köylülerine kadar her kesime hitap edecek. Yöreye uygun kekik, adaçayı, ıhlamur, kantaron gibi 124 tür ürünün insanlığın hizmetine sunulması için araştırmalar yapılacak."
Toplam kapalı alanı bin 175 metrekare olan tesiste, seminer salonları, gösteri serası, yetiştirme serası, herbarium, fuaye ve sergi salonu, laboratuar, yemekhane, teknik odalar, çalışma odaları, bitki kurutma odaları ve satış salonlarının bulunduğu kaydedildi.
İnşaatı, Afyonkarahisar Orman Fidanlık Müdürlüğü'nce yürütülen tesisin, açılışının ardından Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı şeflik olarak hizmete devam edeceği bildirildi.

Kaynak: AA