Tunuslu Muhalif Lider Belıyd'in Öldürülmesi

Tunus İçişleri Bakanlığı, "Belıyd ve Brahmi Suikastlerini Aydınlatmak için Tunus Girişimi'nin" bakanlığı muhalif lider Şükrü Belıyd'i öldürmeye karışmakla suçlamasını reddetti.


Belıyd ve Brahmi Suikastlerini Aydınlatmak için Tunus Girişimi, İçişleri Bakanlığını, bakanlıktaki kadrolardan bazılarını suçlayabilecek delilleri gizlemekle suçlamıştı.

Bu suçlamaya karşılık İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Belıyd ve Brahmi Suikastlerini Aydınlatmak için Tunus Girişimi tarafından yapılan basın açıklamasında delil olarak gösterilen ve Hollanda Cinayet Delillerini Araştırma Enstitüsü'nün raporunda yer alan 92 ve 93 model 9 milimetre kalibrelik tabancanın polis envanterlerinde yer almadığı belirtildi.

Bakanlık, olayın hemen ardından saldırıda kullanılan mermiler üzerinde yapılan incelemelerde suikastte 09 milimetre kalibrelik tabanca kullanıldığı sonucuna ulaşıldığını, bu tabancanın polis ve ulusal muhafız güçlerinin envanterinde yer almadığını kaydetti.

Girişim üyesi avukat el-Muhtar et-Tarifi ise yaptığı basın açıklamasında, İçişleri Bakanlığının, suikastte kullanılan mermilerin balistik inceleme sonuçlarını gizleyerek ve mahkemeye teslim etmeyerek Belıyd suikastinin delillerini gizlemeye çalıştığını ileri sürdü.

Tarifi, girişimin, İçişleri Bakanlığı hakkında, Belıyd suikastinin delillerini gizlemek suretiyle suikaste ortak olma suçlamasıyla suç duyurusunda bulunacağını ifade etti.

Girişimin, Hollanda Cinayet Delillerini Araştırma Enstitüsü'nün davaya bakan hakime sunduğu raporun bir nüshasına ulaştığını hatırlatan Tarifi, İçişleri Bakanlığı kadrolarını suikaste karışmakla suçlayarak, raporun sonuçlarını gizlemelerinin sebebini açıklamalarını istedi.

Şükrü Belıyd'in eşinin girişimiyle 25 Nisan'da kurulan "Belıyd ve Brahmi Suikastlerini Aydınlatmak için Tunus Girişimi", siyasi ve hukukçu şahsiyetlerin yanı sıra insan hakları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşuyor.

Kaynak: AA