Menemen'den Nea Menemeni'ye Dostluk Köprüsü

"Menemen Tarihi" ile "Kubilay Olayı Tarihi: 40 Gün" kitaplarının yazar tarihçi Oktay Özengin, 1922 yılında mübadeleyle İzmir'in Menemen ilçesinden Yunanistan'ın Selanik kentine göç edenlerin kurduğu Nea Menemeni'nin, insanı ve sürülen yaşamla Menemen'e benzediğini bildirdi.


Özengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mübadeleyle 1922 yılında İzmir'in Menemen ilçesinden Selanik'e göç edenlece kurulan Nea Menemeni'yi kuran mübadillerin çocukları ve torunlarıyla bir araya geldiğini belirtti.

Nea Menemeni'nin 12 bin nüfuslu bir yerleşim olduğunu ve nüusun büyük bölümünün İzmir Menemen'de doğumlu Rumların çocukları veya torunları olduğuna işaret eden Özengin, şunları söyledi:

"Menemen tarihi için araştırmalarımı sürdürürken mübadele döneminde Menemen'de yaşayan birçok Rum'un Selanik'e göç ettiği bilgisine ulaşmıştım. Çalışmalarımı derinleştirdiğimde Nea Menemenili dostlarımız Menemen'e 1955 yılında bir ziyarette bulunmuş. Bu ziyaretin fotoğrafını tesadüfen ele geçirdim. Bir iadei ziyaret yapmak amacıyla bir buraya gittim ve orada belediye yetkilileriyle görüşmelerim oldu."

Özengin, Nea Menemeni'de yaşayan Rumların oldukça sıcak kanlı olduğunu dile getirerek, "Oranın insanı ile Menemen'in insanları arasında çok büyük benzerlik var. Zaten kentte buram buram Osmanlı havası esiyor. Orada yaşan Rumlar, nadir de olsa çömlekçilik işini yapıyor. Menemen'de yaşan Türklerin çömlek yapım işini Rumlar'dan öğrendiğini hatırlarsak bu çok şaşırtıcı değil" dedi.

Kaynak: AA