Konya’da 'Engellileştirilenler 2013' Sempozyumu Başladı

Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Yaşlı ve Engelli Bakım Araştırma ve Uygulama Merkezi (YEBAM) işbirliği ile düzenlenen Ulaşılabilir Kentler Engelsiz Mekanlar (UKEM) Hareketi I.

Konya’da 'Engellileştirilenler 2013' Sempozyumu Başladı
Ulusal Engellileştirilenler 2013 Sempozyumu başladı.


Selçuklu Belediyesi Sosyal Tesislerinde düzenlenen sempozyumun açılış programına eski AK Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Ahmet Alkan, YEBAV Başkanı Adnan Ağırbaşlı, engelli dernekleri yöneticileri, akademisyenler, öğrenciler, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bugün önemli insanların Selçuklu’da önemli bir konuyu konuşacakların belirterek, “Türkiye son 10 yılda birçok konuda çok önemli ilerlemeler gerçekleştirdi ve bir sonraki 10 yıl içinde önemli hedefler belirledi. 2023 hedefleri doğrultusunda dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz. Bunlar gelişmişlikle ilgili konular ama bunlar yapılırken önemli bir konu daha var. Eğer gelişmiş bir toplum olacaksak, dünyada söz edilir bir ülke haline geleceksek mutlaka dezavantajlı gruplar için çözüm üretmeliyiz ve onların hayatını kolaylaştırmalıyız. Bugün bu konuda önemli fikirlerin çıkmasını temenni ediyorum” dedi.

Selçuklu Belediyesi olarak birçok proje yürütüldüğü ifade eden Başkan Altay, “Bunların en başında gelen ulaşılabilirlik. Tüm tesislerimiz bu manada yeterli altyapıya sahip. Belediye hizmetleri açısından tüm binalarımız tüm hizmetlerimiz engellilere ve yaşlılara öncelikli olarak verilmekte. Selçuklu Belediyesi aynı zamanda YEBAV’ın proje ortağı. İnşallah Adnan Beyin bahsettiği projenin engelliler kısmını da Selçuklu Belediyesi yürütecek. Otistik çocuklarla ilgili proje yürütüyoruz. Buna down sendromlular da ilave edildi. Bugünlerde ihalesi yapılacak. Bu işin içine girince aslında 0-3 yaş arası çocuklar için tesis sıkıntısının olduğu ortaya çıktı. Bugünlerde yine Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi ile bir protokol yapıyoruz. Erken tanı merkezi ve çocuk psikiyatrisi Selçuklu Belediyesi tarafından inşa edilecek. Yine Türkiye’de görme engelliler takvimi sadece Selçuklu Belediyesi tarafından basılıyor, tüm Türkiye’deki görme engelli arkadaşlarımıza gönderiliyor. Bunları tek tek anlatmamın nedeni şu; Biz birçok şey yapmaya çalışıyoruz ama bunu yaparken çok zorlanıyoruz. Çünkü bunla ilgili yeterli altyapı maalesef yok. Bu sempozyum bu açıdan çok önemli. Burada konuşulacaklar 2023 hedefinde bize ışık tutacak meseleler. Onun için tüm katılımcılara teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Umuyorum ki buradan çıkacak sonuçlar hep birlikte önce ülkemizi sonra şehrimizi geleceğe taşımaya vesile olur” dedi.

I. Ulusal Engellileştirilenler 2013 Sempozyumu’nun hayırlı işlere vesile olacağını söyleyen Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva da, “Erişebilirlik diye bir kavram var. Önemli bir konu ve hayatımızın her alanını ilgilendiriyor. Bu konuyu her yönüyle değerlendirmek lazım. Hayatın erişilebilir olduğu ve erişilemediği yerler var ve insanların geliştirdiği yöntemler maalesef erişilebilir, ulaşılabilir değil. Ama burada Selçuklu Belediyesi tarafından çok güzel bir salon inşa edilmiş. Bu salonu güzel bir şekilde dizayn eden arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ben her yönüyle bu sempozyumun çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bu toplantının insanın varlığına olan saygının toplantısı olacağını düşünüyorum. Bu toplantı insanın doğallığının bir toplantısı olarak algılanmalı. İnsanlık açısından çok önemli olan bu sempozyumun erişilebilirlik konusunda çok faydalı olacağına inanıyorum ve hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Selçuklu Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve YEBAM olarak üçlü bir protokolle Türkiye’de bir ilke imza attıklarını söyleyen YEBAM Başkanı Adnan Ağırbaşlı ise, “Türkiye’de yaşlı ve engelli bakımının bir meslek olduğunu ve bu meslekle ilgili bir eğitim verilmesi gerektiğini kamuoyu ile paylaştık. Selçuk Üniversitesi bünyesinde kurulan bu kampüs Türkiye’de bir ilk belki de dünyada da bir ilk. Birçok yerde engelliye ve bakıma muhtaç insanlara bakım veren tesisler var. Ama bu tesislerde çalışan insanların yetiştirildiği okullar yok. Önümüzdeki günlerde bu konudaki eğitimin fakülte düzeyine, lisansüstü düzeylere ulaşması ve daha sonra da Türkiye’nin neresinde yaşlı ve engelli bakım merkezi varsa bu mezunlarımızın sorumluluğunda ve işin ehli kişiler tarafından yürütülmesi en büyük arzumuzdur. Türkiye’nin nüfusunun dörtte birinden fazlasını ilgilendiren bir konu sempozyumda masaya yatırılacak. Burada değerli bilim adamlarımızın sunacağı tebliğler engellilerle ilgili sorunlara ışık tutacak” dedi.

Selçuk Üniversitesi olarak bilgi üreterek ülkeye hizmet edecek kadrolar yetiştirdiklerini ifade eden Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Alkan da, “Selçuk Üniversitesi, Selçuklu Belediyesi, YEBAM ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın katılımı ile dörtlü bir sağlam yapı oluşturduk. Bu yapı sadece bir projeye, sadece Konya’ya ait kalmayacak ve Tüm Türkiye için uygulanabilir bir model oluşturacak. Önümüzdeki yılların bu yüzyılın bütün insanlık için temel problemlerinden bir tanesi olacak yaşlı ve engelliler konusuna kurumsal anlamda el atarak omuz vererek ve bir model oluşturarak bu handikapı aşmaya gayret sarf edeceğiz. Projenin kendisini aşan hedefleri olduğunu düşünüyor, sempozyuma katılan tüm katılımcılardan ve halkımızdan destek bekliyorum” diye konuştu.

I. Ulusal Engellileştirilenler 2013 Sempozyumu engellilere yönelik tutumlar, engelli karşılaşmalar ve travmalar, kentsel mekanda yaşlı devinimi, konut, mutfak ve banyo tasarımında engelli kullanıcıları da kapsayan evrensel çözümler gibi konuların yer aldığı birinci oturumla başladı.

İki gün boyunca sürecek sempozyumda 6 oturum ve 26 tebliğ halinde engelsiz mekan ve engelsiz yaşamın oluşturulmasına katkı sağlamak ve insanların engellileştirilmemeleri için farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.
Kaynak: İHA