Suriye'deki Kimyasal Silahların İmhası

BM Ortak Misyonu Özel Koordinatörü Sigrid Kaag, BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye'deki kimyasal silahların imhası konusunda brifing vererek, ilk aylık raporunu da sundu.


Suriye rejiminin, ülkedeki kimyasal silahların imhasıyla ilgili ilk resmi beyanında yer alan bilgilerin KSYÖ tarafından 15 Kasım'a kadar gözden geçirilmesinden önce, Çin'in başkanlığında toplanan BMGK, bu ülkede söz konusu çalışmaları yürüten KSYÖ-BM Ortak Misyonu Özel Koordinatörü Kaag'ın ön değerlendirmelerini dinledi.

Kaag, BMGK üyelerine kimyasal silahların imsasıyla ilgili brifing verirken, 2118 sayılı BMGK kararının uygulanması çerçevesindeki hazırladığı ilk aylık raporunu da sunmuş oldu.

KSYÖ-BM Ortak Misyonu'nun, bir sonraki aylık raporunun 27 Kasım'a kadar hazırlanması gerekiyor. Bu arada, Suriye'de kimyasal silahların kullanımıyla ilgili araştırmalar yapan BM ekibinin başkanı Ake Sellström'un hazırladığı, ülkedeki birkaç bölgede kimyasal silahlar bulunduğuna ilişkin nihai raporun ise aralık ayı başında tamamlanması bekleniyor.

- Kaag: ''Suriye rejiminden yapıcı ve hızlı işbirliğinden faydalandık''-

Toplantının ardından basına açıklamalarda bulunan Sigrid Kaag, ortak misyon tarafından hazırlanan raporun, Suriye rejiminin yapıcı ve hızlı işbirliğiyle tamamlandığını belirterek, Konsey üyeleriyle ilk toplantısını gerçekleştirdiğini söyledi.

Kaag, Suriye'deki kimyasal silahların imhasıyla ilgili çalışmaların, bu ülke rejimine bildirilerek yapıldığını kaydetti.

Kaynak: AA