Gülün 'Sallama Çayı' Üretildi

Süleyman Demirel Üniversitesi Gül ve Gül Ürünleri Araştırma Uygulama Merkezince yapılan çalışma sonucunda içerisinde gül petalleri bulunan sallama çay üretildi.


GÜLAR Müdürü Prof. Dr. Fatih Ali Canlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, GÜLAR'ın, 2005 yılında gül ve gül ürünleri konusunda araştırma yapmak amacıyla kurulduğunu söyledi.

Gül ürünlerinin çeşitlendirilmesinin en büyük hedefleri olduğunu ifade eden Canlı, bugüne kadar 100'ün üzerine ürün geliştirdiklerini anlattı. Özellikle geçen yaz gülün çeşitlendirmesi çalışmalarına yoğunluk verdiklerini belirten Canlı, Ar-Ge çalışması sonucunda gül menşeli 30'dan fazla ürün geliştirdiklerini dile getirdi.

Geliştirilen ürünlerden birinin de "sallama gül çayı" olduğunu bildiren Canlı, şöyle konuştu:

"Isparta'da ürünleri satan mağazalarda gülü tomurcuk halinde bulmak mümkün ancak bu çayın tadı, tomurcuk halinde kurutulduğundan dolayı acıydı. Bu nedenle bunu biraz daha profesyonelleştirdik. Gül petallerini süzerek poşetin içine koyduk ve sallama çay haline getirdik. İsteyen herkese tattırıyoruz. Çay aromasının güzel olduğu yorumunu aldık."

Gül çayının özelliğinden dolayı mideyi de rahatlattığını ifade eden Canlı, "Bu ürünü tutturabilirsek çok iyi olur, çünkü gül yağından daha iyi bir sektör. Çay fabrikasının kurulması ülkemize, Isparta'ya büyük katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Canlı, Isparta'nın dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşıladığı, bu nedenle Türkiye'nin rakibinin bulunmadığını dile getirerek, seri üretime geçilmesi halinde gül çayının sektöre önemli katma değer sağlayacağını kaydetti.

Kaynak: AA