Yaşlılar İçin 'İkinci Bahar Evleri'

Kayseri'de Talas Belediyesi tarafından hizmete açılan "İkinci Bahar Evleri"nde bir araya gelen yaşlılar, çay eşliğinde sohbet ediyor, gazete ve kitap okuyarak boş vakitlerini değerlendiriyor.


Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İkinci Bahar adını verdikleri mekanların ilkini 2004 yılında Dedeoğlu Camisi'nin altında hizmete açtıklarını söyledi.

Yaşlılara hizmet verecek mekanın ismi konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Yıldırım, "İkinci bahar daha çok 'hayatın yeniden başladığı' anlamında kullanıldığı için bu isim üzerinde yoğunlaştık. Hazırladığımız mekanlarda yaşlı kuşağın yeniden neşelenip huzur bulmasını amaçladık. Zaten Osmanlı'ya baktığımızda bu tür evlerin 'vakithane' adıyla karşımıza çıktığını görüyoruz. Yaşlılarımız yıllar önce de düşünülmüş ve bu tür yerler yapılmış" diye konuştu.

İlçedeki 5 caminin altında hizmet veren evlerin yaşlıların buluşma noktası olduğunu ifade eden Yıldırım, yaşlılar için bu mekanlarda ücretsiz çay servisi yapıldığını, kütüphane oluşturulduğunu ve farklı zamanlarda sağlık, emniyet konularında bilgilendirme toplantıları yapıldığını belirtti.

- "En çok teyzelerimizden dua aldık"

Yıldırım, özellikle namaz vakti öncesi ve sonrası İkinci Bahar Evleri'nin yoğun olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu evler bize mahalleliler olarak bir olmayı sağlıyor. Bir caminin cemaati ya da bir mahallenin sakinleri komşularını bu evlerde görme imkanı buluyor. Komşusunu burada göremeyen vatandaş, halini hatırını sormak için evine gidiyor. Burası mahallemizin ortak bir mekanı. Yoğun şehir hayatı içinde komşularımızdan kopuyoruz. Kültürümüzden ciddi manada uzaklaşıyoruz. Biz bu evlerde en azından aynı mahalleyi paylaşanların bir araya gelip, birbirlerini görebilmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Bu mekanlar hizmete girdikten sonra en çok teyzelerimizden dua aldık. Eşlerinin vakit geçirecekleri bir yere kavuşmaları onları da mutlu etti. Namaz çıkışı evine gitmek yerine amcalarımız bu sıcak mekanda zaman geçiriyor."

Bu evlerde sadece sohbet edilmediğini, günlük yaşam için gerekli bazı bilgilerin de verildiğini vurgulayan Yıldırım, "Ara ara ilçe sağlık müdürlüğümüzden gelen personel yaşayabilecekleri sağlık problemleri hakkında bilgi veriyor. İlçe Emniyet Müdürlüğümüzden gelen ekipler, dolandırıcılıklarla ilgili vererek, uyarıda bulunuyor. Ayrıca din görevlileri de yaşlılarımızla sohbet ediyor. Buraya vatandaşlarımızın tansiyonunu ölçmesi için cihaz koyduk. Yaşlılarımız hiç kimsenin yardımı olmadan ölçümünü yapabiliyor" şeklinde konuştu.

- "Baba dışarı çıksan da evi temizlesem"

İkinci Bahar Evi'nin müdavimlerinden 78 yaşındaki Haydar Demirezen, vakit namazlarını mahalle camisinde kıldığını, daha sonra da arkadaşlarıyla caminin altındaki mekanda çay içip sohbet ettiklerini söyledi.

Demirezen, "Dini konuda olsun, siyasi konuda olsun sohbet ediyoruz. Kırıcı olmamak şartıyla her şeyi konuşabiliyoruz. Evde oturduğum zaman gelinim 'baba çıksan da evi temizlesem' diyerek bizi dışarı gönderiyordu. Buralar bizler için çok iyi oldu" dedi.

81 yaşındaki Kemal Ersoy ise İkinci Bahar Evi'ndeki kütüphaneden yararlandığına belirterek, "Her vakit namazını buradaki camide kılarım. Sonra da buraya gelip kütüphaneden kitap alır, okurum. Ayrıca günlük gazeteleri de buradan takip ederim. Allah düşünüp yapanlardan razı olsun" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA