'Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı Danışma Konseyi' Toplantısı

Batman Valisi Yılmaz Arslan, işadamlarına seslenerek "Bizim için sizlerin burada olması normalleşme demektir, uzun yıllara dayanan yanlış anlaşılmaların, yargıların değişmesi demektir" dedi.


Vali Arslan, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu iş birliğiyle Batman Kültür Merkezinde düzenlenen "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı Danışma Konseyi" toplantısında yaptığı konuşmada, 1937'ye kadar küçük bir köy olan Batman'ın petrolün bölgede keşfiyle 1957'de ilçe, 1990 yılında ise vilayet yapıldığını hatırlatarak, 1955'de 4 bin 700 nüfusa sahip Batman'ın 113 kat artarak bugün 534 bin nüfusa ulaştığını söyledi.

Batman'da 0-24 yaş gurubunun toplam nüfusun yüzde 60'ını oluşturduğunu ve 167 bin ilk, orta ve lise, 7 bin de üniversite öğrencisi bulunduğunu dile getiren Arslan, Kalkınma Bakanlığının 2011 yılında yaptığı yeni tasnife göre Batman'ın sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksinde 81 il içerisinde 70'inci sırada olduğunu kaydetti.

Vali Arslan, Batman Havaalanı'nda her hafta Ankara-İstanbul ve İzmir'e 70 uçak seferi yapıldığını ve geçen yıl 500 bin kişinin hava alanından yararlandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Kamunun, Batman'da halen devam eden 2 milyar 100 milyon liralık yatırımı bulunmaktadır. Bunun yaklaşık 1 milyar lirası ulaştırma altyapısına aittir. Üniversite dahil eğitim altyapısı için yürütülen projelerin maliyeti ise 500 milyon lira civarındadır. Sadece valilik olarak yürüttüğümüz eğitim yatırımlarının tutarı 280 milyon liradır. Bölgede geçmişte yaşanan tüm sıkıntılara ve engellemelere rağmen devletimiz yatırımlardan asla vazgeçmemiş, Türkiye'nin hangi bölgelerinde kamu adına ne yapılıyorsa buralarda da gereğini yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir."

Vali Arslan, ilde küçük ve orta boyutta yaklaşık 200 sanayi işletmesinde, 10 bine yakın kişinin istihdam edildiğini vurgulayarak, 2004-2011 döneminde sanayi sektörünün istihdam içindeki payında 12 puanlık artış olduğunu kaydetti.

- "123 yatırımcı arsa bekliyor"

Batman OSB'de üretimde 48, inşa halinde 6, proje aşamasında ise 5 firmanın yer aldığına dikkati çeken Arslan, şöyle dedi:

"OSB'yi büyütmek amacıyla 430 bin metrekare alan kamulaştırılmış olup, altyapı çalışmaları devam etmektedir. Yakında 30 civarında yatırımcıya yer tahsisi yapacağız. Hali hazırda gıda sektöründe 32, makine-kimya sektöründe 19, inşaat malzemeleri sektöründe 33, tekstil sektöründe 16, diğer sektörlerde de 23 olmak üzere 123 yatırımcının bizden arsa tahsisi talebi bulunmaktadır. Maliye Bakanımızın talimatıyla mevcut OSB'yi tekrar genişletmek için 2 bin dönüm alanın daha kamulaştırma çalışmalarına yakında başlayacağız."

Arslan, il genelinde tekstil sektöründe 17 firmada yaklaşık 3 bin 500 kişi çalıştığını ve bunun yüzde 90'ının kadınlardan oluştuğunu belirterek, "OSB dışında ikinci bir tekstil kent oluşturmak amacıyla 100 dönüm alan ayrılarak tahsis işlemleri yapılmıştır. Burada da 4 veya 5 firmanın üretime geçmesiyle en az 2 bin kişilik istihdam öngörülmektedir" diye konuştu.

- "Petrol ile ilgili şehir efsaneleri doğru değil"

Batman'ı "Petrolden Doğan Şehir" tabir ettiklerini bildiren Arslan, şunları kaydetti:

"1954'ten beri faaliyet gösteren TPAO ve TÜPRAŞ gibi iki önemli sanayi kuruluşumuz var. Bu kuruluşlar ilde iş kültürünün oluşmasında çok önemli misyonu on yıllardır yerine getiriyor. 2011 yılında Türkiye'de ham petrol üretiminin yüzde 71'ine tekabül eden 1,7 milyon ton ham petrol Batman'dan temin edilmiştir. Batman'da üretilen petrolün yüzde 70'i asfalt, yüzde 30'u motorin olarak işlenmiştir. TPAO'da şu anda yaklaşık bin 800 kişi çalışmaktadır. Petrol ile ilgili şehir efsaneleri doğru değil. Geçmişten beri Türkiye'de çok petrol var bazı güçlerin baskısıyla çıkartılmıyor' iddiası doğru değil. Böyle bir şey yok. Batman'da 63 saha, 965 petrol kuyusu var."

- "Bölgemiz, çeyrek asrı aşkın süredir bir travma dönemi yaşadı"

Vali Arslan, son bir yıldır ortaya konulan siyasi irade, çözüm süreci ve bunun sonucunda oluşan huzur ve güven ortamının bölge insanı için çok değerli ve anlamlı olduğunu vurgulayarak, "Bunun değerini belki de burada yaşamayanlar tam olarak anlayamaz. Bölgemiz, çeyrek asrı aşkın süredir bir travma dönemi yaşadı. Çok acılar çekildi, maddi ve manevi çok kayıplar verildi" diye konuştu.

İş adamlarından bölgeye hemen büyük yatırım beklemediklerini işaret eden Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim için sizlerin burada olması normalleşme demektir, uzun yıllara dayanan yanlış anlaşılmaların, yanlış yargıların değişmesi demektir. Sizin gibi önemli kişilerin ve önemli gazetecilerin burada bulunması, buranın havasını soluması bir zihniyet dönüşümünün başlangıcı demektir. 30 yıllık travmanın bir iki yılda tamamen normalleşmesinin mümkün olmadığını bilecek kadar gerçekçi olan bizler, sorunlarımızı konuşarak, empati yaparak kendi içimizde çözebileceğimizi aslında şu anda gösteriyoruz. Kafalarımızda uzun yılların birikmiş sorunlarını çözebileceğimize inandığımızda, bunun ardından yatırımın da istihdamın da ihracatın da büyümenin de geleceğini zaten biliyoruz."

- "Umut arttı"

Dicle Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Nasır Duyan, 10 aydır silahların susmasıyla oluşan huzur ve güven ortamı sayesinde bölgeye yatırımcıların gelmesi konusunda umutlarının arttığını söyledi.

Bölgeler arası eşitsizliğin süreç içerisinde azalacağına inandıklarını kaydeden Duyan, "Federasyon olarak barış için atılacak her adımı desteklemeye hazırız, bu konuda her türlü sorumluluğu üstlenmekten çekinmeyiz" ifadesini kullandı.

- "Küçük çapta yatırımcılar gelmeye başladı"

Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Demir ise 30 yıldır bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle yatırımcıların göç ettiğini belirterek, "10 aya yakındır tek kurşun dahi atılmıyor. Huzur ortamının sağlanmasıyla küçük çapta yatırımcılar gelmeye başladı.

Ama bölgenin olumsuz imajını silmek için sizler gibi yatırımcıların bölgede yatırım yapması gerekiyor" dedi.

Geçen hafta Japonya'yı ziyaretlerinde ülke nüfusunun yüzde 25'lik kısmının kültür ve inanç turizmi için dış ülkelere seyahat ettiğini öğrendiklerini kaydeden Demir, "Ancak Japon yetkililer, Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne gidilmemesi gerektiğini söylüyor. Yani bölgesel imajın kötü olması ulusal sınırları aşmıştır" diye konuştu.

Demir, Batman'ın konaklama sorunun bulunduğunu bunun giderilmesi için 5 yıldızlı otele ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA