Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü Etkinlikleri

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in yeni yerleşim birimleri kurma faaliyetlerinin iki devletli çözüm hedefleri ile bağdaşmadığını bildirdi.


Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü, BM'nin New York'taki genel merkezinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Bu kapsamda düzenlenen toplantıya mesaj gönderen BM Genel Sekreteri Ban, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında yerleşim birimi kurma faaliyetlerini sürdürmesini endişeyle takip ettiklerini belirtti.

Söz konusu faaliyetlerin müzakere sürecine oluşturduğu tehdide işaret eden Ban, "İsrail'in binlerce yeni yerleşim birimi inşa edeceği açıklamaları iki devletli çözüm hedefiyle bağdaşmaz ve müzakere sürecini sona erdirme riski taşır. Yerleşim birimleri inşası uluslararası hukukun ihlali ve barışa engeldir. Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki bütün yerleşim faaliyetleri durdurulmalıdır" ifadesini kullandı.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilerin evlerinin yıkımına devam edildiğini kaydeden Ban, yüzlerce Filistinlinin evlerinin "İsrail'den izinsiz" yapıldığı gerekçesiyle yıkım tehlikesi altında olduğunu vurguladı.

Yenilenen barış süreci ile yeni bir ivme yakalandığını hatırlatan Ban, mesajında, "Bu çözüm fırsatını elimizden kaçırmayı telafi edemeyiz. Tüm uluslararası toplumdan bu sorunun çözümü için birlikte çalışmalarını ve barış ve adaletin tesisinde pozitif rol oynamalarını talep ediyorum" ifadesine yer verdi.

-BM Genel Kurul Başkanı Ashe-

BM Genel Kurul Başkanı John Ashe de toplantıda yaptığı konuşmada, sürmekte olan barış görüşmelerine şans verilmesi gerektiğini ancak Filistin halkının devredilemez haklarına saygı gösterilmeden anlamlı ve kalıcı bir barışın olmayacağını söyledi.

Ashe, "BM Genel Kurulu 68. dönem başkanı olarak, Genel Kurul'un, Filistin sorununun 1967 öncesi sınırların belirleyici olduğu iki devletli ve İsrail ile Filistin halkalarının yan yana barış içinde güvenle yaşayacağı bir şekilde çözümüne bağlı olduğumuzu belirtmek isterim" dedi.

Filistin sorununun çözümü için daha önce kesintiye uğrayan barış müzakereleri üç yıllık aranın ardından ağustos ayında tekrar başlamıştı.

1978'den beri her yıl 29 Kasım'da kutlanan Filistin Halkıyla Dayanışma Günü etkinlikleri, New York'ta 29 Kasım'ın resmi tatil olması nedeniyle bugün gerçekleştirildi.

Kaynak: AA