Çin'in, Doğu Çin Denizi'nde Hava Savunma Sahası Kurması

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Çin'in Doğu Çin Denizi'nde hava savunma ve tanımlama sahası kurmasından endişeli olduğunu belirtti.


Abe, Çin'in bu adımını "tehlikeli" olarak nitelendirdi.

Japonya Başbakanı, "Öngörülmeyen bir olaya götürebilecek çok tehlikeli bir şey olduğundan, bu konuda çok endişeliyim" ifadesini kullandı.

Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida da dünkü açıklamasında, Çin'in Doğu Çin Denizi'nde hava savunma sahası kurmasının "tek taraflı bir eylem olduğunu" ve bölgede beklenmedik olaylar doğurabileceğini, bu nedenle ülkesinin en üst düzeyde protesto olasılığını araştırdığını belirtmişti.

Çin Hava Kuvvetleri, dün Doğu Çin Denizi'nde hava savunma ve tanımlama sahası kurulduğunu açıklamıştı.

Açıklamada, Japonya ile gerilime neden olan Diaoyü adalarının da içerisinde bulunduğu hava sahasında 2 keşif uçağının ilk devriye seferini yaptığı kaydedilmişti.

Doğu Çin Denizi'nde iki ülke arasında soruna neden olan adalar Çin'de "Diaoyü", Japonya'da ise "Senkaku" olarak biliniyor. Adalar üzerinde Çin ve Japonya ile Tayvan da hak iddia ediyor. Gerginlik Japonya'nın geçen yıl eylülde adalardan bazılarını "kamulaştırma" kararı almasının ardından artmıştı.

Kaynak: AA