Milli Piyade Tüfeği Üretimi

Türk Metal Sendikası Kırıkkale Şube Başkanı Mürsel Öcal, milli piyade tüfeği siparişlerinin bir kısmının özel sektörde üretilmesinin düşünüldüğünü, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'nun kendi üretimi olan milli piyade tüfeğine sahip çıkması gerektiğini savundu.


Türk Metal Sendikası Kırıkkale Şubesi tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen ve yaklaşık bin 500 kişinin katıldığı basın açıklamasında konuşan Öcal, MKEK işçilerinin bir evladı olan milli piyade tüfeğinin, doğduğu yerde yaşaması ve MKEK işçilerini de doyurması gerektiğini belirtti.

Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'nun Türkiye'nin sanayileşmeye adım attığı ilk fabrika olduğunu ifade eden Öcal, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin o büyük demir çelik fabrikalarını var eden de MKEK'dir. Sadece savunma sanayisinin değil, Türk sanayisinin de gözbebeği, bel kemiğidir. MKEK Türkiye'nin savunması ve güvenliği yolunda bugüne kadar üzerine düşen görevi yerine getirmiş önemli bir kuruluştur. MKEK'in önemli fabrikalarından biri olan silah fabrikası da burada çalışan arkadaşlarımızın sayesinde savunma sanayinin önemli bir aktörü olmuştur. Silah fabrikası bugüne kadar 778 bin G-3 piyade tüfeği, 13 bin HK33 piyade tüfeği, 4 bin 700 M63 makineli tüfek, 110 bin MP5 makineli tabanca, bin Bora 12 keskin nişancı, 10 bin bomba atar, 50 bin tabanca ve 11 bin av çiftesi üretmiştir. Bunların hepsini biz ürettik. MKEK işçileri üretti. Bunların hepsinde bizim emeğimiz ve alın terimiz var. İşte bu nedenle biz, bunlara sahip çıkıyoruz. Biz hem üretime hem de üretmeye sahip çıkıyoruz. Çünkü biz MKEK işçileri, mühendisleri ve teknisyenleri olarak Allah'a şükür her işi, her şeyi yapacak güçteyiz. Milli piyade tüfeğini de tankını da yaparız."

Öcal, milli piyade tüfeğinin büyük ihtimalle 2014 yılında seri üretilmeye başlanacağını dile getirerek bu konuda söz söyleme haklarının olduğunu savundu.

Öcal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşte biz bu hakkı kullanmak için bugün buradayız, meydanlardayız. Sesimizi duyurana kadar da meydanlarda olacağız. Milli piyade tüfeğinin üretimi ile ilgili olarak, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile kurum arasında bir sözleşme imzalanmıştır. Bu sözleşmede eğer Savunma Sanayi Müsteşarlığı ilaveten bir talepte bulunursa, bunu bir yıl önceden kuruma bildireceği hükmü de yer almıştır. Ancak Savunma Sanayi Müsteşarlığı bu hükme uymamıştır. Önce seri üretim için talepte bulunmuş, arkasından az bir zaman geçtikten sonra da ilave bir talepte bulunmuştur. Ama bir yıl önceden hükmüne uymamıştır. Dolayısıyla kurum siparişlerin üretimi noktasında bir kararsızlık içindedir. Siparişlerin bir kısmı, özel sektörde üretilmek istenmektedir. Burada kurumu kararsızlık noktasına getiren, Savunma Sanayi Müsteşarlığıdır. Çünkü sözünü tutmamıştır."

Öcal, milli piyade tüfeğinin bir kısmının özel sektörde üretilmesinin düşünüldüğünü iddia ederek, MKEK'in kendi üretimi olan, milli piyade tüfeğine sahip çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA