Kent Konseyi Başkanı Kurt, 'Çocuklar Yeterince Korunamıyor”

Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, istismara uğrayan çocukların yeteri kadar korunamadığına dikkat çekerek, şiddet ve istismarın giderek yaygınlaşmasının son derece kaygı verici olduğunu söyledi.

Kent Konseyi Başkanı Kurt, 'Çocuklar Yeterince Korunamıyor”

Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle bir açıklama yapan Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, istismara uğrayan çocukların yeteri kadar korunamadığına dikkat çekerek, şiddet ve istismarın giderek yaygınlaşmasının son derece kaygı verici olduğunu söyledi.

Antalya’da nüfusun yüzde 23’ünü 15 yaş altı kişilerin oluşturduğuna işaret eden Kurt, “15 yaş altı nüfus oranı mahalleler düzeyinde bakıldığında Kepez bölgesi ilk sırada gelmektedir. Kepez’deki ağırlıklı nüfus yapısını göçle gelmiş ve kalabalık aileler oluşturmaktadır” dedi.

Çocuk istismarı ve istismar çeşitlerinin her geçen gün artarak devam etmekte olduğunu, sunulan hizmete çocukların erişiminde eşitlik olmadığını ve yerel yönetimlerce okul öncesi eğitim merkezlerinin yapılmasını son derece önemli bulduklarını da ifade eden Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, şunları söyledi:
“Ancak okul öncesi eğitim merkezlerinden tüm mahalleler düzeyinde tüm çocukların faydalandığını söyleyemeyiz. Yetkili kurumların öncelikle takip altında tutmaları gereken risk gurupları, üvey anne ve üvey baba yanında olan çocuklar, madde bağımlısı olan ebeveynler, işsiz, yoksul ve çok çocuklu aileler, kız çocuğunu dezavantaj olarak gören aileler, anne baba arasında sorunlar olan aileler, anne veya babada ciddi cinsel sorunlar ve anormal cinsel eğilimleri olanlar, ilgisiz ve sorumsuz olan aileler gibi risk alanında olan çocukları tespit edilerek sosyal hizmet uygulamalarından öncelikli yararlanıcılar olmalı. İstismara uğrayan çocuklar ne yazık ki yeteri kadar korunamamaktadır. Sokakta dilendirilen çocuklar, sokakta çalışan ve yaşayan çocuklar hepimizce bilinmektedir. Çocuk işçiliğinin önlenmesi, en başta çocuklara yönelik şiddet ve istismar kabul edilemez olsa da çok yaygın olması kaygı vericidir. Tüm yönetimler, yetkililer plan ve programlarında çocuğa öncelik veren programlar olmalıdır.. Bu sorunla baş edebilmek için toplumsal seferberlik gerekmektedir. Antalya’nın çocuk dostu kent olabilmesi için önce bu sorunların aşılması gerekir.”
Kaynak: İHA