Eskişehir’de 'Ahıska Türklerinin Dünü Bugünü” Paneli

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansının etkinlikleri kapsamında “Ahıska Türklerinin Dünü Bugünü” paneli düzenlendi.

Eskişehir’de 'Ahıska Türklerinin Dünü Bugünü” Paneli

Odunpazarı Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’ndeki panele, Vali Güngör Azim Tuna, Eskişehir Türk Ocağı Şube Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal, Bizim Ahıska Genel Yayın Yönetmeni Yunus Zeyrek ve çok sayıda davetli katıldı.

Panelde konuşan Vali Tuna, 69 yıl önce Ahıska Türklerinin yaşadığı sürgünün acı hatıralardan biri olduğunu söyledi.

Ahıksalı Türkler için İkinci Dünya Savaşı’nın acımasız bir dönem olduğunu anlatan Tuna, “Mürsel’ler, Tahir’ler, Gasımcan’lar: Cemile’ler, Zöhre’ler, Menevşe’ler, 1944 yılında, vagonlara doldurularak çok uzak coğrafyalara sürgün edildiler. Bu insanlık dışı muameleyi hak edecek hangi suçu işlediklerini bilmiyorlardı bile. Yanlarına sadece üç günlük yiyecek almalarına izin verildiğinden; hasta ve yaşlı olanların uzun süren ve şartları çok ağır bu yolculuğa dayanamayacağı gün gibi âşikardı hâlbuki. Bu ağır yolculukta hayatlarını kaybeden ve daha sonra ebediyete intikal eden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz” dedi.

Gazi Üniversitesi Öğreti Görevlisi ve aynı zamanda Bizim Ahıska Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yunus Zeyrek ise, Ahıska Türklerinin İkinci Dünya Savaşı sırasında 1944 yılında, iki saat içinde tren vagonlarına doldurularak, gidecekleri yere kadar hiç inmemek koşulu ile kapalı vagonlarda Orta Asya’ya sürüldüklerini anlattı.

Vali Tuna, panelin sonunda katkılarından dolayı Yunus Zeyrek’e çiçek verdi.
Kaynak: İHA