Eurogrup Toplantısından İrlanda ve İspanya’ya İyi, Yunanistan’a Kötü Haber

Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan Eurogrup toplantısından reform programından çıkmayı hedefleyen İrlanda ve İspanya’ya iyi, Yunanistan’a ise kötü haber geldi.

Eurogrup Başkanı Jeroen Dijsselbloem İrlanda ile İspanya’nın ekonomik gelişimini kutlarken, Yunanistan’ın 4 farklı alanda reform yapması gerektiğini söyledi.


Euro bölgesi maliye bakanları bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. Toplantıda İrlanda, İspanya ve Yunanistan’ın son durumlarını değerlendirmeye alan bakanlar İrlanda ve İspanya’nın aşama kaydettiği konusunda hemfikir olurken, Yunanistan’ın ise henüz önünde kat etmesi gereken uzun bir mesafe olduğuna vurgu yaptı.

Toplantı sonrası basına açıklamalarda bulunan Eurogrup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, “İrlanda’nın programdan çıkış talebini tamamıyla destekliyoruz. Piyasa güveninin geri dönmüş olması, ülkedeki ekonomik iyileşme ve işsizlik oranının azalması programın başarılı olduğunu kanıtlıyor. İrlanda hükümetinin mali, bankacılık ve yapısal alanlarda karşılaştığı zorluklara karşı bu reform ivmesini sürdürebileceğine inanıyoruz. Yapılacak son inceleme, yardım paketinin son ödemesi olan 800 milyon Euro’nun da serbest bırakılmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

İspanya’nın da yardım programından çıkışının desteklendiğini dile getiren Dijsselbloem, “Program sayesinde İspanyol bankaları artık daha kuvvetli ve dayanıklı. Olumlu yöndeki piyasa duyarlılığı ve İspanya’dan alınan son ekonomik veriler ise denetimsel düzenlemelerin sıkılaştırılmış olduğunu kanıtlıyor. Yapısal reformlar ülkede gelişimin geri gelmesini ve makroekonomik dengesizliklerde azalmasını olanak sağladı. İspanyol otoriteler de bu reform ivmesini korumayı hedefliyorlar” ifadelerini kullandı.

Ancak Yunanistan’ın acilen 4 ana alanda reform yapması gerektiğini vurgulayan Dijsselbloem, “Bunlardan ilki bir önceki incelemede anlaşmaya varılan kilometre taşlarının yerine getirilmesi. İkincisi, mali açığın 2014 ve 2015 yıllarında kapatılması için önlemler alınması. Üçüncüsü, yapısal reformlar. Dördüncü olarak ise özelleştirme sürecinin yönetiminde geliştirme yapılması. Troyka’nın incelemeyi sonuçlandırabilmesi için bu öne çıkan 4 alanda mesafe kat edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA