Mülteci Faciasında Tekne Kaptanı Kusurlu Bulundu

İzmir'in Menderes ilçesi Ahmetbeyli sahilinde, geçen yıl tekneyle Yunanistan'a kaçak götürmek istekleri 36'sı çocuk 63 kişinin ölümüne neden oldukları öne sürülen 6 sanığın yargılandığı davada, bilirkişi heyetinin hazırladığı rapora tekne kaptanı kusurlu bulundu.

Mülteci Faciasında Tekne Kaptanı Kusurlu Bulundu

İzmir’de Menderes ilçesine bağlı Ahmetbeyli sahilinde Yunanistan'a kaçmak isteyen 36'sı çocuk toplam 63 Suriyeli mülteci, teknenin kayalıklara çarpması üzerine boğularak ölmüştü. Geçen yıl 6 Eylül ayında meydana gelen olayın ardından teknenin kaptanı Burhan Yılmaz, yardımcıları Mustafa Mucuk ve Hacı Çoban, Suriye uyruklu organizatörler Sezar İbrahim, Milat Korkis ve Muhammet Mardini gözaltına alındıktan sonra çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanmışlardı. Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Kazım Yıldız, tutuklu sanıklar hakkında 'Göçmen kaçakçılığı yapmak', 'sahte belge düzenlemek', 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak', 'olası kasıt ile adam öldürme ve kasten öldürmeye teşebbüs' suçlarından 63'er kez ömür boyu ve 15 ile 18'er yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle dava açtı. Davanın ilk duruşmasında Burhan Yılmaz ve Mustafa Mucuk, dışındaki 4 sanık tahliye edildi.

BİLİRKİŞİ RAPORU ŞOKE ETTİ
İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne görülen davada mahkeme heyeti dosyayı bilirkişiye gönderdi. Bilirkişi heyetinin gönderdiği ortak raporda, “Sailor isimli ticari yatın 'Denize Elverişlilik Belgesi'nde yolcu taşıma kapasitesi, mürettebat dahil 4 olarak gözükmektedir. Bu durumda kaptan ve 1 gemi adamıyla beraber 2 yolcuya müsaade edilen tekneye belgede yazılandan fazla yolcu yüklenerek ihlal yapılmıştır. Bu tür teknelerin kendileri için yapılan kıyılardaki iskelelere yanaşması mümkündür. Ancak Sailor isimli tekne yasa dışı göçmenleri kayalık bir kıyıya sahip, yükleme ve boşaltmayla ilgisi olmayan, tamamen doğal bir koyun içinde alarak emniyetsiz bir şekilde karanlıkta transfer yapmıştır. Kaptanın teknesini böyle bir kayalık sahile yanaştırarak tekneye geçiş yaptırması, hayatın doğal akışına uygun gözükmemektedir. Boğulmalar, teknede yeterli can yeleği, can simidinin olmamasından dolayı meydana gelmiştir. Göçmenler, teknenin güvertesinde gözükmemesi için alt bölümlere balık istifi doldurulmuştur. Gemiye alınan aşırı yük özellikle gemi yapı dengesini bozduğundan teknenin karinasındaki üç yırtıkla birlikte batmayı çabuklaştırdığı görülmektedir. Kaptanın sahile yanaşırken boş olarak üzerinden geçtiği ve deniz altındaki muhtemel kayaya çarpmış olduğu, fakat yüklemeden sonra teknenin su çekiminin fazlalaşmasıyla beraber çıkışta mevcut kayaya çarparak yaraya sebebiyet verdiği değerlendirilmektedir. Ayrıca kaptanın, teknenin bu şartlarda bu kadar uzun bir sefere dayanamayacağını bildiğinden, bilerek kayaya çarpmış olabileceği de muhtemeldir" ifadeleri yer aldı.

Davanın 2'nci celsesi önümüzdeki günlerde yapılacak.
Kaynak: İHA