Kazakistan-rusya Bölgelerarası Forumu

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Rusya'nın Yekaterinburg kentindeki Kazakistan-Rusya Bölgelerarası Forumu'nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.


Kazakistan devleti basın servisinden yapılan açıklamaya göre, iki liderin görüşmesinde bölgesel ve sınır ötesi işbirliği konularındaki ilerlemeler başta olmak üzere, enerji, uzay araştırmaları alanları ile tarım sektöründeki ortaklıkların geliştirilmesi konuları masaya yatırıldı.

Kazak Cumhurbaşkanı Nazarbayev görüşmede, iki ülke ticaret ve ekonomik ortaklığında sınır ötesi ve bölgesel işbirliklerinin önemini vurguladı.

Bölgelerarası Forum'un 10 yıl önce ve bölgedeki gümrük birliği inisiyatifinin sonucu ortaya çıktığını bildiren Nazarbayev, forumun yapıldığı Rusya endüstrisinin önemli merkezi Yekaterinburg kentinin iki ülke arasında artan ticaretteki sembolik anlamına dikkati çekti.

Nazarbayev, Avrasya Ekonomik Birliği'nin iki ülke için fırsatlar açacağını vurguladı.

-Ticaret 4 kat arttı-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise iki ülke ticaretinin son 10 yılda 4 kat artarak 22,4 milyar dolar ulaştığını söyledi.

Kazakistan'ın Rusya'nın pek çok bölgesinde bir ticaret ortağı haline geldiğini belirten Putin, Chelyabinsk, Sverdlovsk ve Orenburg'u söz konusu bölgeler arasında saydı.

Putin, Rusya-Kazakistan işbirliğinin dinamik şekilde geliştiğine işaret ederek, Rusya'nın 2013'te Kazakistan'da yaptığı yatırımın bir önceki yıla göre yüzde 40 arttığını kaydetti.

İki ülke arasındaki gümrük birliğinin tam operasyonel hale gelmesiyle Kazak ürünlerinin Rusya'ya girmesinin Rus ürünlerinin Kazakistan'a girmesinden çok daha hızlı olacağının altını çizen Putin, Rusya'nın Kazakistan yatırımının 1 milyar dolara, Kazakistan'ın Rusya yatırımlarınınsa 1 milyar 700 milyon dolara ulaştığını belirtti.

Kaynak: AA