Tartışılan Sümerbank Arazisinde İnceleme

İzmir İl Genel Meclisi üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tamamını, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ise müze kurmak için bir kısmını istediği Sümerbank arazisinde incelemelerde bulundu.

İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın İl Genel Meclisi’nin araziyi İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devretme talebine verdiği onayı reddederek, dosyayı geri göndermesi üzerine başlayan tartışma sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da katıldığı tartışmalı Sümerbank arazisinde incelemelerde bulunan İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, pazartesi günü raporların yetişmesi durumunda konunun mecliste tekrar görüşüleceğini ve karara bağlanacağını açıkladı.

Değirmenci, İzmir Valiliği dışında kendilerinin de bir komisyon kurduğunu vurgulayarak, arazinin İzmir'in malı olduğunu ve İzmir'e hizmet edecek şekilde, İzmir'de kalması gerektiğini düşündüklerini söyledi.

Değirmenci, şöyle konuştu:
"Hepinizin bildiği gibi göreve geldiğimiz günden bu yana İzmir'deki özel idarelerin atıl yapılarını değerlendirmek için İl Genel Meclisimiz ayrı bir komisyon kurdu ve bütün yerler tespit edildi, alanların nasıl değerlendirileceği düşünüldü. Göreve geldiğimizden beri bu Sümerbank arazisini İzmir turizmine, İzmir kültürüne, İzmir'e kazandırmak için uğraş veriyoruz ama bir türlü bürokratik engelleri aşamadık. Buraya birçok kuruluş talip oldu ama ciddi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi talip oldu. İlk önce Kültür Bakanlığı bir kısmını istedi, sonra hepsini istedi, daha sonra Büyükşehir Belediyesi ile ortak proje için toplantılar yapıldı. Sonra Turizm Bakanlığı ortak projeden vazgeçti. Önce hepsinin kendisine tahsis edilmesini talep etti, ondan sonra gerekirse Büyükşehir'e vereceğini söyledi.

Biliyorsunuz bu arazi İzmir'in kendi değeri ve İl Özel İdaresi’nin malı, mutlaka İzmir'e hizmet edecek şekilde İzmir'de kalmalı. Kültür Bakanlığı hepsini verdiğimiz takdirde yap-işlet-devret modeli ile bir şeyler yapılacak ancak İzmir bundan tam olarak yararlanamayacak."

“YENİ BÜYÜKŞEHİR KANUNU'NA GÖRE VALİLİK DEĞİL İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ONAYI GEREKLİ”
İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, yeni Büyükşehir Kanunu'na göre özel idarelerin mallarının hibe veya satılmasının İçişleri Bakanlığı'nın onayına tabi olduğunu belirterek, "Vali Bey’in neden reddetti sorusuna verdiği cevap; Vali bey, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 2863 sayılı yasanın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan onay alınması gerektiği yönünde bir madde var, o madde nedeniyle geri gönderdi ve ‘İçişleri Bakanlığı'ndan izin almanız gerekir’ dedi.

Ortada karar yokken ne için İçişleri Bakanlığı'ndan izin alacağımızı sorduk. Daha önce de buna benzer dört karar çıktı. Biz karar alalım, sonradan bakanlığa onaya gidelim demiştim bundan önce. Valimiz bunu uygulamıştı ancak bu karara izin alın dedi.

Kanunda böyle bir şey yok. Beş gün içerisinde kararı inceleyip göndermezse karar kabul edilmiş sayılıyor. Yeni Büyükşehir Kanunu'nda kapanan özel iradelerin malların hibesi, satılması İçişleri Bakanlığı onayına tabidir diyor. İçişleri Bakanı onaylarsa yürürlüğe girecek karar. Bu karar Vali tarafından onaylanmayacak" diye konuştu

Hukuk, İmar ve İl Özel İdare Komisyonu’nun kararı inceleyeceğine dikkat çeken Değirmenci, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Kültür Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir kültürüne kazandırmak için ortak proje hazırladı. Bu proje Valiliğe sunuldu, bir buçuk yıl Valilikte bekledi. Gündemimize gelmedi. Büyükşehir Belediyesi tekrar Valiliğe başvurdu. Meclise sevk ettim dedi.

Biz toplantımızda bu alanın İzmir kültürüne kazandırılması için gerekli kararlar alındı, Valiliğe gitti dendi. Bu arazide bulunanlar tescilli binalar olduğundan Kültür Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’ndan onay alınmadığı için bu tahsisi yapamazsınız diyerek geri döndürüldü. İzin almanız gerekir denildi Valilik tarafından. Şu an ilgili komisyonlara sevk ettik. Hukuk Komisyonu, İmar Komisyonu ve İl Özel İdare Komisyonu inceleyecek. Raporlarını yetiştirirlerse pazartesi günü Valilikten gelen kararda göz önüne alınarak meclisimiz yeniden karara varacak. Daha önce geldiğimiz restorasyonla İzmir turizmine kazandırabilirdik ama şuan harap bir halde. İzmir'in göbeğinde limanın yakınına çok yakın ki, buraya Büyükşehir planında çok katlı otel, karşı taraf kültür ve turizm alanı olarak düzenlenecekti. Müzeler, kongre merkezi ve kongre merkezine gelen insanların gezebilecekleri ve ticaret alanı olarak belirlenen yere de konaklama için çok katlı otel planlanıyordu. Bu şartla 20 yıllığına tahsis ettik. Valilikten onay gelmeyince tekrar görüşülecek."
Kaynak: İHA