Sgk Başkanı İlhan Açıklaması

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, "Kadınların istihdamı ve iş gücüne katılımı ülkemizin gelişim açısından son derece önemlidir" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Hakkari'ye gelen İlhan, kayıt dışı istihdamla mücadele, kız çocuklarının okullaşması, kadın istihdamı ve kurum gelirlerinin artırılması konularında yaptığı çalışmalarla ilgili AA muhabirine açıklamada bulundu.

İlhan, önceki yıllarda sosyal güvenliğin açıkları ile gündeme geldiğini anımsatarak, 2006 yılında SGK'nın kurulmasıyla tüm kuruluşların tek çatı altında toplandığını ve 2008'de gerçekleşen sosyal güvenlik reformu ile ülke için önemli bir adım atıldığını söyledi.

Sosyal güvenlik reformunun Türkiye açısından 100 yılın en önemli reformlarından biri olduğuna dikkati çeken İlhan, emeklilik yaşında ve prim ödemelerinde yapılan birtakım değişikliklerin, sosyal güvenliğin geleceğe dönük dengelerini düzeltmek açısından önemli olduğunu ifade etti.

İlhan, yapılan düzenlemelerin sonuçlarını daha uzun vadede görmeyi beklerken etkilerinin daha kısa vadede ortaya çıktığına değinerek, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla prim gelirlerimizin giderlerimizi karşılama oranını ciddi anlamda yükselttik. Sosyal güvenlik açıklarının gayri safi yurt içi hasılaya oranlarını düşürdük. Kayıt dışı istihdamla mücadelede kayıt dışı oranlarını yüzde 50'li rakamlardan yüzde 36'ya çektik. Yani şu anda 2013 yılının ilk 6 aylık gelirlerine baktığımızda ve açığı kapatmak için yapılan transfer katkılarına bakıldığında ciddi oranda azaldığını görüyoruz. Bunlar tabii ki çok önemli gelişmeler. Ama henüz önümüzde yapacak çok iş var. Özellikle kayıt dışı istihdam alanında yapacağımız mücadeleler prim gelirlerimizin daha da artmasına vesile olacaktır. Olumlu noktada ilerlemeye devam ediyoruz. Bu bizim açımızdan çok sevindirici. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak gece gündüz çalışıp hizmet kalitemizi artırmaya çalışıyoruz. Bütün bu yaptığımız çabaların sonuçlarını görmek bizi son derece mutlu ediyor."

-Maluliyet yönetmeliği

İlhan, 1 Eylülde yürürlüğe giren maluliyet yönetmeliğinin de önemli bir reform olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"1965'te hazırlanan maluliyet yönetmeliği hala yürürlükteydi. Yeni oluşan hastalıklar ve bunların tanımları bile bu yönetmeliğe dahil değildi. Dolayısıyla tıbbi literatür açısından çok ciddi düzenlemeler yapıldı. Örneğin organ nakli olan hastalar yılda bir kontrole gidiyordu, durumuna bakılıyordu, maluliyet devam ediyor mu etmiyor mu bakılıyordu. Şimdi o da kaldırıldı. Artık organ nakli olmuşsa ve diğer sigortalılık şartlarını zaten taşıyorsa tekrar bir kontrole gerek olmadan maluliyet hakkını elde edebiliyor. Diğer önemli bir yenilik de kanser hastalarıyla ilgili. Kanser hastalığında özellikle tedavi sürecinde hastaların bakımı, hijyen ve çevresel etkiler çok önemli. O yüzden tedavisi uzun süren bazı kanser türlerinde 18 aya kadar maluliyet hakkı getirildi.

Yine diyabetle ilgili konuların kapsamı genişletildi. Maluliyet yönetmeliği bunun gibi bir çok yeniliği içinde barındırıyor."

-Şartlı nakit transferi

Sosyal riski azaltma projesi kapsamında çocukların eğitime kazandırılmasını sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yürüttüğünü anlatan İlhan, şartlı nakit transferi projesinin de koordinatörlüğünü yürüttüğünü dile getirdi.

Proje sayesinde 3,5 milyon çocuğun okula kazandırıldığını belirten İlhan, eğitimden istihdama geçiş noktasında konuya eğitimden başladığını ifade etti.

İlhan, istihdamla eğitim seviyesinin doğru orantılı olduğunu bildirerek, "Kız çocuklarının okullaşması çok önemli. Bu yönde de yoğun çalışmalar var ve projeler devam ediyor. Bunlar da kadınların, istihdamdan daha fazla yararlanmalarına fayda sağlayacak" diye konuştu.

-SGK'nın ilk kadın başkanı

SGK'nın ilk kadın başkanı olduğunu ve aynı zamanda Kadın Yönetici ve Kadın Çalışanlar Derneği'nin yönetim kurulu başkanlığı görevini yürüttüğünü anlatan İlhan, amaçlarının kadınlara pozitif ayrımcılık yaparak istihdamda daha fazla yer almalarını sağlamak olduğunu açıkladı.

Kamuda ve özel sektörde özellikle kadınların daha üst görevlerde yer alabilmeleri açısından kadınların önündeki engelin ortada kaldırılması yönünde birtakım çalışmalar yürüttüklerini dile getiren İlhan, "Bunlar tabii ki eş zamanlı olarak sosyal güvenlik politikalarımıza da yansıyor. Elimizden geldiğince bu alanda mevzuat düzenlemeleri yapıyoruz, bundan sonrası için de yapmaya devam edeceğiz. Kadınların istihdamı ve iş gücüne katılımı ülkemizin gelişimi açısından son derece önemli. Burada kadınların biraz daha cesaretli olması, ailelerin desteklemesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA