Türk Dilinin Öncülerinden Aşık Paşa, Kırşehir'de Anılacak

Türk dilinin öncülerinden Aşık Paşa, Kırşehir'de düzenlenecek sempozyumla anılacak.


Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Valilik binasında düzenlediği basın toplantısında, yaşadığı 13. yüzyılda Türkçe'ye verdiği önem ve Garibname adlı eseri ile tanınan Aşık Paşa için Valiliğin koordinatörlüğündü Ahi Evran Üniversitesi, Türk Dil Kurumu, Kırşehir Belediye Başkanlığı ve Kırşehir Şairler ve Yazarlar Derneği tarafından "Aşık Paşa ve Anadolu'da Türk Yazı Dilinin Oluşumu Sempozyumu"nun düzenlendiğini söyledi.

AEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda 1-2 Kasım tarihlerinde yapılacak sempozyumun Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen'in himayesinde gerçekleştirileceğini ifade eden Çakacak, Türkiye'nin değişik üniversitelerinden 35 civarında seçkin bilim insanının katılacağını belirtti.

- Aşık Paşa kimdir?

Aşık Paşa, Horasan'dan Anadolu'ya gelen Türkmen bir ailede 1272 yılında Kırşehir'de doğdu. Mutasavvıf bir aile geleneğinde yetişti. 13. yüzyılda Anadolu'nun önemli merkezlerinden olan kentte, Kırşehir'li Şeyh Süleyman Türkmani'den din ve tasavvuf bilgilerini öğrendi. Ahilik örgütünün mucidi oldu. Çevresine toplanan Oğuz boylarına dostluk ve kardeşlik fikirlerini aşıladı. Onlara Türkçe seslendi. Eserlerini katıksız, öz Türkçe ile yazdı. Bir ara Kırşehir Beyi olarak atandı.

Aşık Paşa'nın, orijinali Kayseri'den Kırşehir'e getirilen öz Türkçe yazılı 12 bin beyitlik "Garipname" eseri ile çok sayıda aruz ve hece vezni ile yazılmış şiirleri bulunuyor. 1333 tarihinde Kırşehir'de vefat eden Aşık Paşa'nın mezarının üstünde tamamen mermerden yapılmış türbe bulunuyor.

Kaynak: AA