Selçuklu Kanyon Parkı ve Kelebekler Vadisi Parkı Tamamlandı

Konya'nın merkez Selçuklu İlçe Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye’nin en önemli çevre dönüşüm projelerinden biri olan Selçuklu Kanyon Parkı ve Türkiye’de ilk defa kelebeklerin özgürce uçuşabileceği 'Aşkın Kanatları Müzesi'ni de içerisinde barındıran Kelebekler Vadisi Parkı'nın tamamlandığını söyledi.

Selçuklu Kanyon Parkı ve Kelebekler Vadisi Parkı Tamamlandı

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, taş ocağı ve çöp biriktirme alanıyken, çevre dönüşüm projesi ile çevreye kazandırılan 122 bin 500 metrekare alana sahip 'Kanyon Parkı' ile 385 bin metrekare alana sahip 'Kelebekler Vadisi Parkı'nı yazılı ve görsel medya temsilcileriyle birlikte gezerek çalışmalar hakkında bilgi verdi. İlk olarak Kanyon Parkı’nda incelemelerde bulunan Başkan Uğur İbrahim Altay, “Selçuklu Kalyon Parkı Türkiye’nin en önemli çevre dönüşüm projelerinden birisi. Çünkü burası şehrin gerisinde kalmış eskiden insanların inşaat işlerinde kullanmak için taş çıkardıkları bir ocak. Dolayısıyla ciddi bir çevre tahribatı olmuş bir alandı ve burada çalışmalar sırasında tonlarca moloz çıkarıldı. Kamyonlarca çöp ve inşaat artığı temizlendi ve Konya çok güzel bir park kazandırılmış oldu. Selçuklu Belediyesi olarak 1 milyon metrekare yeni park alanı hedefiyle yola çıkmıştık. Selçuklu Kanyon Parkı da 122 bin 500 metrekarelik alanıyla bunun en iyi örneklerinden birisi. Parkımız 8 milyon liraya mal oldu ve şu an ufak tefek eksiklikler haricinde açılmaya hazır” dedi.

“BÖLGEYE HİTAP EDECEK BÖLGE PARKI İNŞAT ETTİK”
Kanyon Park’ın 5 bin metrekarelik havuzuyla, müzikli ve ışıklı ses oyunlarıyla Türkiye’nin ve Konya’nın en güzel parklarından biri olduğunu kaydeden Başkan Altay, “Suni çim sahası, basketbol sahası, çocuk oyun grupları, restoranlar, kafeteryalar, dinlenme alanları, yürüyüş yolları ve spor alanlarıyla bölgeye hitap edecek bölge parkı inşa etmiş olduk. Tabi burası coğrafi olarak çok farklı bir bölge. Konya’nın hep alışık olduğu düz alanlardan oluşmuyor. Eğimli alanların olduğu özellikle kayaların gece görüntüsünün çok güzel olduğu yeni bir merkez oluşmuş oldu. Bir buçuk yıllık bir çalışmadan sonra ortaya çıktı. Tabi ki bu önemli bir de cesaret göstergesidir. Hatta bazı sorunlarla karşılaşacağımızı biliyorduk. Çünkü tonlarca moloz çıktı. İnşaat açışından sorunlu alanlar oluştu. Ama bunların hepsi realize edildi” diye konuştu.

Selçuklu Kalyon Parkı’nın 17 Aralık’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından programa dahil olması halinde açılışının gerçekleştirilebileceğini ifade eden Başkan Altay, aksi halde açılışın ilkbaharda gerçekleştirileceğini söyledi.

“TÜRKİYE’DE KELEBEKLERİN ÖZGÜRCE UÇUŞABİLECEĞİ İLK PARK”
Kanyon Parkı’ndan sonra Kelebekler Vadisi Parkı’na geçen Başkan Uğur İbrahim Altay, Kelebekler Vadisi projesinin iki etaplı bir iş olduğunu dile getirerek, “Birinci etabı Kelebekler Vadisi Parkı. 385 bin metrekarelik alanıyla Konya’nın en büyük parkını inşa ediyoruz. Bu park hemen yerleşim alanlarının yanında, insanların günlük kullanımı için hazır. İçinde suni çim sahalar, basketbol sahaları, yürüyüş yolları, piknik alanları, çocuklar için Konya’da ilk defa uygulanan oyun alanlarıyla bir merkez inşa ediyoruz. Şu anda Konya’da en büyük parkı 185 bin metrekare büyüklüğünde, onun yaklaşık 2 katı büyüklüğünde bir alanın yapımı tamamlanmak üzere. Şu an da eksikleri tamamlanıyor, 17 Aralık'a açılışa hazır hale gelecek” dedi.

İkinci etabın ise parkın ismini alan kelebeklerle ilgili bölüm olduğunu vurgulayan Altay, "Aşkın Kanatları’ kısmının inşaatına başlandı, burada kelebek şeklinde bir bina inşa ediyoruz. Ve bu binada oluşturacağımız botanik parkta Türkiye’de ilk defa kelebeklerin özgürce uçuşabileceği bir alan oluşturuyoruz. Aslında bina fiziki olarak yapısıyla Konya’ya ve Türkiye’ye örnek bir bina olacak. Yine içerisindeki oluşturacağımız botanik park Türkiye’de ilk defa yağmur ormanlarıyla ilgili bir alan oluşturulmuş oluyor ve bütün bu projenin isminin ortaya çıkmasını sağlayan kelebekler de burada uçuşmuş olacak. Ayrıca çocuklarımız için doğa bilgilerinin oluşturulacağı bölümler küçük bir cep sineması toplantı salonu, kafeterya ve kelebeklerle ilgili sergilerin olacağı bölümlerden oluşan merkez inşa ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Proje maliyetinin toplam 49 milyon lira olduğuna dikkat çeken Başkan Altay, çok önemli bir yatırımı bu bölgede gerçekleştirmiş olduklarını söyledi.

Başkan Altay, 2009 yılından bu yana toplam 1 milyon 470 bin metrekare alan inşa ettiklerini hatırlatarak, şu anda 32 parkın yapımının devam ettiğini ve mahallelerde toplam 180 bin metrekare alanı kapsadığını sözlerine ekledi.

KANYON PARKI
Yazır Mahallesi'nde yer alan Kanyon Parkı'nın içerisinde Konya'nın yeşil dokusuna ve yeşil alan oranına Avrupa Birliği standartlarının üzerine çıkarma çalışmalarına katkı sağlıyor. Kanyon Parkı'nın içerisinde iğne ve geniş yapraklı ağaçlar, yer örtücü ve yayılıcı süt bitkileri ve çalıların bulunduğu parkta toplam 51 bin 291 metrekare yeşil alan bulunuyor. 26 bin 250 metrekare sert zeminin bulunduğu Selçuklu Kanyon Parkı'nda 900 metre koşu ve yürüyüş alanı, bir adet futbol sahası, bir adet basketbol sahası, üç adet büfe, iki adet mescit, iki adet kafeterya, bir adet restoran ve üç adet güvenlik binası yer alıyor.

KELEBEKLER VADİSİ PARKI
Sille Parsana Mahallesi'nde yer alan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından temeli atılan Kelebekler Vadisi Parkı, Konya'nın en büyük parkı olma özelliğine sahip. Kelebekler Vadisi Parkı, Türkiye'de kelebeklerle ilgili yapılan ilk çalışma olması özelliğiyle, Selçuklu Belediyesi'nin en önemli ve en büyük projelerinden biri. Kelebekler Vadisi Parkı, kelebeklerin pupa halinden ölümüne kadar her aşamasının yaşandığı üretim alanı, kapalı uçuş alanı, açık uçuş alanı ve kelebek müzesi olmak üzere 4 ana unsurdan oluşuyor. Vadinin içerisinde bulunan Aşkın Kanatları Müzesi ile Avrupa'nın en büyük kelebek uçuş alanı inşa ediliyor. 4 bin metrekarelik kapalı alanda 2 bin metrekarelik açık kelebek uçuş alanı mevcut ve yaklaşık ayda 10 bin kelebeğin bu alanda uçurulması planlanıyor. Yüzlerce çeşit kelebek ve böceğin, doğal yaşam alanlarında gözlemlenebileceği Kelebekler Vadisi'nde, 270 metrekare yeşil alan, 105 metrekare sert alan ve 10 bin metrekare havuz alanı yer alacak

Kaynak: İHA