İranlı Yönetmenin İsveç'e Gidişine İzin Verilmedi

İsveç'in başkenti Stockholm'deki film festivaline katılmak için davet alan İranlı yönetmen Muhammed Rasoulof'un, ülkesinden çıkışına izin verilmediği açıklandı.

Stockholm'de 6-17 Ekim tarihlerinde düzenlenecek film festivaline bu yıl İranlı yönetmen Muhammed Rasoulof da "Manuscripts Dont Burn" adlı filminin tanıtımını yapması için davet edildiği bildirildi.

Festival Müdürü Git Scheynius'un yaptığı basın açıklamasında, Almanya'da yaşayan İranlı yönetmen Rasoulof'un 19 Eylül'de İran'a gittiğini ancak İranlı yetkililerin, Rasoulof'un pasaportuna el koyarak ülkeden ayrılmasını engellediklerini bildirdi.

Scheynius, İranlı yönetmenin, ülkeden ayrılmasının engellenmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, bunun insanın temel hak ve özgürlükleriyle, düşüncelerini açıklama özgürlüğüne aykırı olduğunu savundu.

Rasoulf'un, İran rejiminin uyguladığı sansürü işlediği filmiyle Cannes Film Festivali'nde jüri özel ödülünü kazanmıştı.

Bu arada İsveç ve İran vatandaşı olan ve Göteborg'da tiyatro sanatçı olarak görev yapan Maryam Moghaddam'ın da ailesiyle gittiği İran'da pasaportuna el konulduğu, bu nedenle İran'dan ayrılamadığı açıklandı.

Kaynak: AA