Gana’da 15 Batı Afrika Ülkesiyle Buluşulacak

İzmir Ticaret Odası (İZTO), Batı Afrika’nın en hızlı gelişen ve en kolay iş yapılan ülkelerinden Gana’ya 20-23 Ekim’de iş ve inceleme gezisi düzenliyor.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Gana’da ayrıca, Batı Afrika Ekonomik Topluluğu’na üye 15 ülkenin ticaret odası başkanları ile bir araya geleceklerini belirterek, “Hem Afrika ile ticaretimizi artırmak hem de EXPO 2020 adaylığımıza destek istemek için görüşeceğiz” dedi.


Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu hatırlatan Demirtaş, şöyle konuştu: “Bu hedefe ulaşmak için yeni pazarlara açılmamız büyük önem taşıyor. Bu açıdan değerlendirdiğimizde Afrika üçüncü bin yılın kıtası ve ülkemiz için büyük fırsatlar sunuyor. Afrika mutlaka daha fazla var olmamız gereken bir pazar, ülkemiz de bunun bilincinde. Afrika’da 40 ülkede büyükelçiliğimiz var, 50’ye yakın ülkeye direkt uçuş var. Bütün bunlar bizim Afrika’ya olan ilgimizi gösteriyor ama bizim ilgimiz bugüne kadar Afrika’yı sömürenlerden, Afrika’dan bir şeyler alanlardan farklı. Daha önce Başbakanımızın da ifade ettiği gibi biz Afrika’ya almaya değil vermeye gidiyoruz. İhracat için yalnızca ülkemizin değil dünyanın gözdesi konumunda olan Afrika pazarına yakın dönemde girilmediği takdirde pazarın sunduğu olanakları kaçırma riski de var. Tüm bu nedenlerle uzun süredir Afrika ülkeleri ile temaslarımızı sıklaştırmıştık. 20-23 Ekim tarihleri arasında da Batı Afrika’nın en önemli ülkerinden biri olan Gana’ya bir iş ve inceleme gezisi düzenliyoruz.”
Gana’ya, gıda, tarım, tarım makine ve ekipmanları, inşaat malzemeleri, balıkçılık, elektrik malzemeleri, tekstil, hazır giyim, mobilya, akaryakıt, aydınlatma, mermer, seramik, ve sıhhi tesisat sektörlerinden 18 kişilik bir heyetle gittiklerini belirten Demirtaş, “Üyelerimiz Ganalı meslektaşları ile görüşecek, fabrika ziyaretlerinde bulunacağız. Gana, Dünya Bankası’nın Doing Business 2011 başlıklı raporunda, iş ortamı kolaylığı bakımından dünyada 67’nci, Batı Afrika’da 2’nci sırada yer alıyor. Afrika’da çok önemli bir ülke. Kişi başına gelir 3 bin 400 dolar. 1.8 milyar varil petrol rezervi var ve bu petrol iki yıldır çıkarılmaya başlandı. Bunun etkisi ile hızla gelişen bir ülkedir” dedi.

Demirtaş, gelişen bir ülke olan Gana’nın 30 milyar doları geçen dış ticaretinde Türkiye’nin payının 528 milyon dolar, İzmir’in sadece 14 milyon dolar olduğunu belirterek, tarım, madencilik, petrol başta olmak üzere pek çok sektördeki fırsatları değerlendirip bu payı artırmak istediklerini söyledi.

EXPO İÇİN DE TEMASLAR YAPILACAK
Gana ziyareti kapsamında Batı Afrika Ekonomi Topluluğu’na (ECOWAS) üye 15 ülkenin ticaret odası başkanlarının katılımı ile Gana’da bir toplantı düzenleyeceklerini belirten Demirtaş, ayrıca Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama, Gana Dışişleri Bakanı Hanna Teetteh, Gana Ticaret Bakanı Haruna Iddrisu ile de görüşeceklerini söyledi

Gana’daki toplantıya, ECOWAS üyesi Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo ve Yeşil Burun Adaları ülkelerinden ticaret odası başkanlarının katılacağını belirten Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu oda başkanları ile Afrika’da hangi konularda işbirliği yapacağımızı konuşacağız. Bir diğer önemli konumuz kuşkusuz kentimizin EXPO 2020 adaylığı olacak. Gerek Afrikalı ülkelerin yöneticileri gerek BİE delegeleri ile yaptığımız görüşmelerde Bu EXPO sadece İzmir’in EXPO’su değil Afrika’nın da EXPO’su olduğunu vurguluyoruz. İlk defa bulunduğumuz coğrafyada bir EXPO düzenleme şansı var. Bu EXPO sayesinde sadece biz değil Afrika da kazanacak. Bunu ECOWAS toplantısında da Gana’lı devlet yetkilileri ile yapacağımız toplantılarda anlatıp, İzmir’in EXPO 2020 adaylığına destek isteyeceğiz. 27 Kasım’da Paris’te yapılan oylamaya kadar Afrika ülkelerinin delegeleri ile yoğun temaslarımız sürecek. EXPO oylamasında bizim için Afrika en kritik bölgedir. Afrika’nın oylarını blok olarak almak istiyoruz ve bunun için çalışacağız.”
Kaynak: İHA