Mevlana Kültür ve Spor Merkezi'nin Açılış Töreni

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Kültürdeki zafiyeti kanun çıkararak çözemezsiniz. Değerlerdeki aşınmayı bir kısım yasal düzenlemelerle ortadan kaldıramazsınız. Onu öğrenmek, öğretmek, yaşamak, bunun güzel örneklerini ortaya koymak, belki yasa çıkarmaktan bin defa daha önemlidir" dedi.


Çiçek, Keçiören Belediyesi tarafından yaptırılan Mevlana Kültür ve Spor Merkezi'nin açılış töreninde, bir siyasetçi için en mutlu anın, temelini attığı işin, kendisi hayatta ve görevdeyken hizmete sunulması olduğunu ifade etti.

Merkezin temelini iki yıl önce attıklarını anımsatan Çiçek, "Eskiden bu türlü temeller 8-10 senede bitmezdi. Çok şükür kısa bir süre içerisinde bitti. İnşallah bugünden itibaren de halkımızın, sizlerin, gençlerimizin hizmetini sunulmuş olacak" diye konuştu.

"Bu hizmet, buraya çok şey kazandıracaktır. Bundan eminim" diyen Çiçek, şöyle devam etti:

"Belki bunların yeteri kadar farkında olamıyoruz. Türkiye'nin, bu hizmetler önemli bir eksikliğidir. Son yıllarda hem belediyelerimiz hem hükümetlerimiz hem de hayırsever vatandaşlarımız giderek kültüre, eğitime daha fazla önem vermeye başladı.

Bu, önemli. Neden önemli? Çünkü nüfusumuzun yüzde 60'ı 24 yaşın altındadır. Bu yönüyle çok genç, eğitime daha fazla ihtiyaç duyan bir neslimiz var. Bu insanları iyi eğitebilirsek, o ülkemizin, milletimizin en büyük zenginliği, en önemli stratejik değeri olur. 24 yaşın altında yüzde 60 nüfus. Bunun kıymetini bilmek gerekiyor. Bu insanları iyi eğitebildiğimiz zaman Türkiye'nin önü daha fazla açık olacaktır.

Branş bilgisini birçok yerden verebilirsiniz. Mühendislik bilgisini Almanya'dan öğrenebilir, hukuk bilgisini Fransa'dan alabilir, tıp bilgisini Amerika'dan öğrenebilir. Ama kime mensup olduğunu öğrenmek bir başka iştir. Belki bunu yeteri kadar veremedik, veremiyoruz. Onun için de kültür merkezlerine ihtiyaç var. Belediyelerimiz yol, sokak, park yaptığı kadar bu türlü kültür merkezlerini yaparsa emin olun ülkemize en büyük hizmeti yapmış olur. Elbette öbür hizmetleri yapacak. Ama gönülden gönüle giden yolları yapmak, zihinlerde parkları açmak, çiçekleri açtırabilmek belki bugün en fazla ihtiyacımız olan husustur. Onun için bu kültür ve gençlik merkezleri, bu kadar genç nüfusun zamanını iyi değerlendirebilmesi, yeni bir kısım bilgileri öğrenebilmesi, kime mensup olduğu konusunda buradan elde edeceği bilgilerle daha sorumlu, ülkesine, milletine, devletine, tüm insanlığa karşı sorumlu gençler, çocuklar olarak yetişmesi hepimizin arzusudur."

- "Kültür konusunda yeteri kadar gayret içerisinde olan bir toplum değiliz" -

Çiçek, "Bu merkezler olmadığı için maalesef bazı çocuklarımız, arzu etmesek de bir kısım yanlış yollara sapıyor. Gidecek yer yok, vaktini geçirecek yer yok, yeteri kadar kütüphane yok. Hele hele şimdi internet çağında kontrol de edemiyoruz. Kiminle arkadaşlık kuruyor, nasıl bilgiler öğreniyor, neleri takip ediyor, bunları bilemediğimiz için karşımıza bizden olan ama bize yabancı bir tablo ortaya da çıkıyor" ifadesini kullandı.

Bu nedenle belediyelerin bu tür faaliyetlerinin, ülkenin geleceği için önemli ve anlamlı olduğunu vurgulayan Çiçek, "Maalesef biz kültür konusunda yeteri kadar gayret içerisinde olan bir toplum değiliz. Geçmişimizle övünüyoruz. Ama yeni bir şeyler de yeteri kadar koyamıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanı Çiçek, şunları söyledi:

"Üstelik Ankara açısından baktığımızda, Ankara siyasetin merkezidir. Türkiye'nin genel siyaseti esas itibarıyla burada yapılır. Siyasetle beraber kültürün de merkezinin burası olması lazım. Daha çok tiyatro, daha çok konferans salonu, daha çok kültür merkezi ve burada insanlar, gençler birbirlerine bir şeyler öğretebilmeli. Kuşaklar arasındaki kopukluğun ortadan kalması lazım. Bunlar olmadığı için tablonun çok vahim olduğunu düşünüyorum. Televizyonlarda bilgi yarışmaları var. Bu bilgi yarışmalarında üniversiteyi bitirmiş, üniversitede okuyan çocuklarımıza sorulan soruları, bilgileri görüp cevap verilemediği zaman kahroluyorum. Gençlikten biz bu sıraları boşa mı çiğnetiyoruz? Bu sıralarda hiçbir şey öğretmeden mi diplomaları alıyor, bunlara oturup bir bakmak lazım. Hele hele kültür namına bir şey... O gerçekten düşündürücü."

- "Kültürdeki zafiyeti kanun çıkararak çözemezsiniz" -

Türkiye'nin, çağdaşlaşma ve modernleşme yolunda yoğun bir çaba sarfettiğini belirten Çiçek, "Biz, çağdaş bir Türkiye meydana getirmek istiyoruz, modern bir Türkiye inşa etmek istiyoruz. Hedefimiz bu. Çağdaşlaşırken, moderleşirken, kendimize yozlaşmamamız lazım, kendimize ters düşmememiz lazım. Tarihimizle barışık, toplumumuzla barışık, değerlerimizle barışık bir toplum meydana getirmeliyiz. Bunu yapamadığımız zaman bunun beraberinde getirebileceği çok büyük sorunlar var. Nitekim bunları da zaman zaman yaşıyoruz" dedi.

Mevlana gibi şahsiyetlerin, kültürün kilometre taşları olduğunu dile getiren Çiçek, şöyle konuştu:

"Bu coğrafyadaki bin yıllık kültürümüzün ve medeniyetimizin harcı bunlardır. Son zamanlarda bu değerlerde ciddi aşınma var, ciddi zafiyet var. Öyle olduğu içindir ki bugün mahkemelerdeki dosya sayısı artıyor, karakollardaki şikayet sayısı artıyor. Her gün her yerde kavgalar, gürültüler. Biz de Meclis'te kanun çıkararak bu sıkıntıları ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Kültürdeki zafiyeti kanun çıkararak çözemezsiniz. Değerlerdeki aşınmayı bir kısım yasal düzenlemelerle ortadan kaldıramazsınız. Onu öğrenmek, öğretmek, yaşamak, bunun güzel örneklerini ortaya koymak, belki yasa çıkarmaktan bin defa daha önemlidir."

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa AK ise Mevlana Kültür ve Spor Merkezi'nin, Kuzey Ankara'da bulunan ve "Kuzey Keçiören" denilecek bir bölgede yapıldığını belirterek, "Bu bölge gelecekte sadece Keçiören'in değil, aynı zamanda Ankara'nın da en önemli merkezlerinden biri haline gelecek" ifadesini kullandı.

"Burada yeni Keçiören'i oluşturuyoruz. Yeni Keçiören'in yeni vizyon bölgesi işte bu bölge" diyen Ak, merkezin açılışın bu anlamda önem taşıdığını dile getirdi.

AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler de hizmetlerin, istikrar ile yerine getirildiğine dikkati çekerek, "Sizler 2002'de istikrar yönünde oyunuzu kullandınız. O günden bugüne siyasi istikrar ülkemizde devam etmektedir. Siyasi istikrar, ekonomik zenginliktir, refah seviyesinin yükselmesidir, yaşam düzeyinin yükselmesidir. İşte bunun neticesinde bu meyvaları hep birlikte topluyoruz" dedi.

Senfonik sema gösterisinin sunulduğu törenin sonunda, Çiçek ve beraberindekiler, kurdela keserek merkezin açılışını gerçekleştirdi.

Kaynak: AA